torstai 11. helmikuuta 2016

Torstia tervehtimässä :)


Kävimme Torstia moikkaamassa reissun viimeisenä päivänä KWPN oripäivillä vietettyjen päivien jälkeen - oreista kirjoittelen myöhemmin myös lyhyen jutun ja tunnelmia ylös.
Kivan miniloman kohokohta oli taas hienosta KWPN orishowsta huolimatta nähdä pikku-Torsti. Torsti lähti Hollantiin reilu pari viikkoa sitten Suomesta tuolloin -30 asteen pakkasesta siirtyen Hollannin +10 asteen lämpötiloihin ja on nyt kotiutunut oikein hyvin. Se oli siirretty muutaman päivän yksinolon jälkeen laumaan, jossa oli sen lisäksi kaksi puoliverivarsaa sekä yksi friisivarsa ja tinkervarsa - kaikki tottakai samaa ikäluokkaa, eli 2015 syntyneitä.

Tyypillä oli kauneusunet kesken, kun saavuimme. Mutta nousi aika pian, kun tajusi, että häntä on tultu moikkaamaan - mukava nähdä, että se ottaa siellä noin rennosti.


Varsat elävät jättikokoisissa ryhmäkarsinoissa, joissa on molemmin puolin käytävälle aukot, josta ne saa pään ulos. Tarjolla kaikenaikaa vapaa hyvälaatuinen esikuivattu säilöheinä. Aamupäivisin varsat pääsevät ulos tarhailemaan ja leikkimään näin talvikaudella. Toukokuun alussa alkaa laidunkausi, jolloin varsat siirretään isompiin laumoihin niityille. Tilaa on ainakin todella paljon! Mutta niin on hevosiakin tällä tilalla - tilan omistaja Christian kertoi, että hänellä on hoidettavanaan reilu 190 päätä! Siinä onkin aika paljon hommaa, mutta tilat ja systeemit ovat toimivat, joka tottakai helpottaa työsarkaa tällaisella isolla farmilla.


Torsti on madotettu Hollantiin saapumisen jälkeen ja se on saanut ensimmäiset rokotukset, tehostukset tulevat vielä myöhemmin. Christian kehui, että varsamme on äärettömän helppo käsitellä ja se antaa tehdä kaikki toimenpiteet mutisematta - "Very kind boy!" hän totesi :)

Olen tosi iloinen päätöksestäni lähettää varsa kasvamaan Hollantiin. Juuri luin erään suomalaisen kasvattajan murheellista fb -päivitystä, jossa harmitteli miten kaikki paikat ovat jo toista viikkoa niin jäässä, ettei varsoja oikein voi pitää tarhoissakaan, kun liukastumisen ja loukkaantumisen riski on kova. Olen myös kuullut nyt paljon tapaturmista, joita kengättömille hevosille näillä liukkailla keleillä on tapahtunut, joten ei harmita yhtään, ettei Torsti ole liukastelemassa täällä Suomessa nyt. Kurjaa tietysti, että kelit ovat täällä tällaiset... ei ole helppoa ainakaan hevostouhut, kun talvet ovat mitä ovat. Tällä hetkellä kiitän siitäkin mahdollisuudesta, että ollaan Deen kanssa maneesitallilla - vähiin olisi jääneet treenit tänäkin talvena, jos maneesiin ei olisi mahdollisuutta.Hollannissa oli hyvin keväinen sää, joten olen ehkä vähän kateellinen Torstille ja sen uuden elämän olosuhteille... :D  Niin joo ja se mikä on mukavaa, niin varsatallissa on kameravalvontajärjestelmä, josta mekin pääsemme täällä kodin päässä  netin välityksellä seuraamaan varsojen touhuja! Seuraavan kerran toivottavasti pääsen kuitenkin livenä moikkaamaan varsaa ensi kesänä, kun se on jo laitumella. Hyviä kasvukuukausia siis Torstille siihen asti, kunnes tapaamme jälleen :)

10 kommenttia:

 1. Ihana nähdä kuvia Torstista! :) ja kiva kuulla sen viihtyvän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä se syö ja kasvaa :) ensi kertaan, kun siitä kuvia pääsee päivittelemään meneekin useampi kuukausi!

   Poista
 2. Saako kysyä paljonko tuolla hollannissa pihatto paikka maksaa kuukaudessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksivuotiaalle varsalle 155€/kk, laidunaika on tuosta halvempaa. :)

   Poista
  2. Varsin kohtuullinen hinta! :)

   Poista
  3. No joo, käsittämätön hintaero Suomeen, mutta täällä jo ilmaston puolesta rakentaminen on niin paljon kalliimpaa ja meillä on aika kova verotus, joten siitä sitä hintaa tulee kotimaassa, jotta työ kannattaa.

   Poista
 3. Olipas fiksua laittaa poni kasvamaan tollaseen paikkaan! Se näyttää oikein onnelliselta ja varmasti nauttii kun ei tarvi olla täällä liukastelemassa :)

  VastaaPoista
 4. On kyllä varsin fiksua viedä varsa ulkomaille kasvamaan, nämä Suomen kelit kun voivat olla aika kohtalokkaita... Juurikin yksi tuttuni menetti Torstin ikäisen varsansa sen liukastuttua ja murskattua jalkansa :(

  VastaaPoista
 5. Wau ihana paikka! Ja Torsti näyttää niin tyytyväiseltä :))

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot