torstai 3. maaliskuuta 2016

KWPN Stallion Show 2016

Inferno de Landetta (Untouchable x Burggraaf x Lucky Boy xx)

Hollannin reissulla pääsin elämäni toista kertaa KWPN oripäiville. Viime kerralla olimme samaisessa tapahtumassa vuonna 2013, aikaan jolloin Dee oli Hollannissa treenissä 4-5 -vuotis talven. Edellisen kerran tapaan tapahtuma oli tällaiselle jalostuksesta kiinnostuneelle ihan paratiisi! Missä muualla pääsisi katsomaan oreja ihan metrin etäisyydeltä kymmenittäin, myös niitä jo näyttönsä jättäneitä kuumia nimiä ja vanhoja legendoja? Ihan mieletön tapahtuma, suosittelen jokaiselle joka sattuu olemaan kiinnostunut aiheesta! Joskus olisi myös kiva käydä Saksassa jonkun isomman kantakirjan "ori kööringeissä".

Vaikkei olisi varsottamassa tammaa tai muutenkaan ajatellut ikinä itse lähtevänsä kasvatuspuuhiin, niin kyllä tällaisista tapahtumista oppii ihan hirveästi niistä urheiluhevosista. Oppii myös muodostamaan entistä selvemmin ajatusta siitä, minkä tyyppisestä hevosesta itse pitää ja minkälainen suku sen tyyppisellä hevosella yleensä voisi olla. Helpottaa kamalasti, jos lähtee vaikka etsimään itselleen hevosta, että tietää niistä suvuista jotain ja mitä jälkeä ne on jättänyt - pystyy samantein valikoimaan esimerkiksi myyntihevosissa itseään suvulliset miellyttävät yksilöt. Nuorien hevosien kanssa suku myös voi antaa vähän osviittaa siitä, mitä hevosessa voisi tulevaisuudessa odottaa oikean koulutuksen jälkeen. Toki myös itse yksilöllä on merkitystä ja tänäkin vuonna KWPN orishowssa monen jalostusoriin jälkeläisotantaa seuratessa, myös tässä tiukasti seulotussa otannassa oli paljon sellaisia toisistaan erottuvia yksilöitä verrattaen muihiin sisaruksiinsa - niin hyvässä kuin huonossakin.

Iniesta VDT (Apache x Ferro x Calypso I)

Viime kerralla oreja Hollanissa käydessämme katsomassa, päästiin seuraamaan enemmän kouluoreja, niin nuoria kuin jo jalostukseen hyväksyttyjäkin. Tänävuonna tarkoituksella halusin nähdä erityisesti nuoria esteoreja, sekä illan esteorien kilpaluokat. Estepäivän jälkeen seuraavana päivänä käytiin n. 3-4 tunnin ajan katselemassa testissä olevia nuoria kouluorejakin, mutta matkakumppanini T ei oikein jaksanut katsoa tuon pidempään kouluhevosia :D On kuulemma ihan älyttömän tylsää katsottavaa verrattuna estehevosiin... ymmärrän kyllä bointin, vaikka itseäni kyllä kouluhevosetkin aina kiinnostaa. Onneksi näin erityisesti Apcahen (UB40 x Krack C x Inspekteur) ikäluokkaa, pidän oriista itsessään ihan hirveästi, vaikka se ei mitenkään kovin helpolta ratsastettavalta näytäkään. Jälkeläiset olivat järjestään todella hienoja, ja isänsä tulisuudesta huolimatta vaikuttivat kovin järkeviltä ja sellaisilta perus vireiltä, ei liian rajuilta. Itselleni jäi niistä todella hyvä fiilis. Erityisesti Igor (Apache x Vivaldi x Cabochon) jäi mieleen, joka myöhemmin palkittii kouluorien championiksi.

 Apachelaisten lisäksi tämä Bordeauxn (United x Gribaldi) jälkeläinen Invictus (Bordeaux x Sandro Hit x Rubenstein I) jäi todella mieleen liikekapasiteetillaan.

 Testiin valmistautuvia oreja seuraamassa. Tuolla pääsee ihan vierestä katsomaan kaikkia oreja, mikä on todella mahtavaa.

 Ivor K (Apache x Rousseau x Farrington)


Nuorissa estehevosissa oli paljon mielenkiintoista nähtävää. Erityisesti odotin Torneschin orijälkeläistä, jonka testi harmillisesti meni vähän pieleen - johtuiko sitten tämä mistä, se ei epäonnistuneen testinsä vuoksi läpäissyt itseään tiukan seulan läpi. Kuitenkin yksi onnistunut hyppy antoi ainakin itselleni sitä osviittaa, mitä olen toivonut näkevänikin ja missä Torneschissa itsessäänkin kaikista eniten pidän, eli siitä elastisuudesta hypyssä ja hypyn kaaressa. Sen lisäksi ori oli ulkomuodoltaan moderni, kevyt ja sillä oli äärettömän kaunis pää ja yleisilme. Pidin siitä kyllä paljon sen vähän perusteella, mitä se lopulta itsestään näytti.
Ehdottomia suosikkeja löytyi isäoriiden Untouchable (Hors la Loi II x Heartbreaker x Carthago), Toulon (Heartbreaker x Jokinal de Bornival x Lurano), Etoulon VDL (Toulon x Calvados x Le Mexico), Dakar VDL (Cardento x Nimmerdor x Silbersee) ja  Action Breaker (Heartbreaker x Lys de Darmen x Porche de Bornival) takaa. Moni esteoriin jälkeläisotanta jäi siitä huolimatta näkemättä vaikka tunnuttiinkin istuvan aika tiiviisti katsomossa. Erityisesti olisin halunnut nähdä E-Star:in (Big Star x Heartbreaker), Cornet Obolensky:n (Clinton x Heartbreaker) sekä Kannan:in (Voltaire x Nimmerdor) jälkeläisiä, jotka esitettiin edeltävänä päivänä, jolloin emme olleet vielä itse paikalla.
Action Breakerin jälkeläisotantaa oli todella mielenkiintoista nähdä, kun nyt luin tuoreeltaan tulevien Suomen FWB -kantakirjan oripäivien osallistujalistaa, jossa myöskin tämän oriin jälkeläinen tulossa näytille! 

Tämä Dakar VDL:n jälkeläinen (Dakar VDL x Emilion x Contender) oli mielestäni hienoin näkemäni estenuori tänä vuonna KWPN oripäivillä - sen hyppy oli ihan mieletön.

Tässä vielä Torneschin orijälkeläinen, joka esiintyi videossakin.

Yksi suosikeistani ori Untouchable x Burggraaf x Lucky Boy xx

Yksi Toulonin pojista, joita näytettiin toisella kierroksella yhteensä kolme. Tässä Toulon x Nimmerdor x Le Mexico.

Sekä toinen Toulonin jälkeläinen, joka valittiin myös tämän vuoden estechampioniksi: ori In Between (Toulon x Berlin x Numero Uno). Tämä ori hyppäsi mielettömällä kapasiteetilla, mutta ei omasta mielestäni ollut ihan niin rennon ja elastisen oloinen, mitä moni muu ori oli.

Vanha Heartbreaker -ori on siis tänäkin päivänä kova sana. Sen nimi vilisee monien kansainvälisten estehevosten hevosten sukutauluissa. Ori on tänä vuonna 27 -vuotias ja se palkittiin KWPN oripäivillä vuoden KWPN hevoseksi. Oli aika hienoa nähdä ori jälleen livenä (ensimmäisen kerran näin sen livenä vuonna 2010 keväällä Team Nijhofin orishowssa) ja että tuon ikäinen itsekin kansainvälisellä korkeimmalla GP -tasolla kilpaillut ja kunniallisen jalostusuran sen jälkeen tehnyt hevonen on edelleen elämänsä kunnossa ja pirteä kuin mikä! Taisi mennä enemmän niin päin, että kunniakierroksella ori talutti sitä esittänytttä omistajaansa kuin toistepäin, niin kuumana se kävi :D kyllä tuli kylmät väreet pintaan siitä tunnelmasta tuon palkitsemisen aikaan, kun ori loimitettiin ja kukitettiin, ja koko halli osoitti kunnioitusta seisaaltaan taputtaen. Alla videota sen hetken tunnelmista ja itse oriista Heartbreaker (Nimmerdor x Silvano x Uppercut xx)!

On se upea! Olen tainnut täällä blogissakin joskus mainita haaveestani omasta heartbreaker-tammasta ;) Jos joskus osuisi kohdalle ja olisi sellaiseen mahdollisuus.
Muut vuoden 2015 KWPN hevos -titteliin ehdoille olivat seuraavat tutut nimet yhtään ratsuhevosista mitään tietävälle: viime MM kultamitalisti ja vallitseva Euroopan mestaruudessa kultaa voittanut hevonen SFN Zenith N.O.P.; toinen jalostuksellisesti "kuumaperuna" ori Kannan, jolla myös sekä itsellään, että jälkeläisillään tuloksia ja voittoja aivan maailman kovimmasta kärjestä esteratsastuksessa; italialaisen Emanuele Gaudianon ratsastama mm. World Cupia ja Global Champions Touria menestyksekkäästi kilpaillut KWPN ruuna Admara II; KWPN -koulu- sekä jalostusori Glock's Johnson TN N.O.P.; Edward Galin ratsastama GP -tason KWPN -ruuna Glock's Undercover N.O.P. sekä hallitseva olympia-, MM- sekä EM kultamitalisti KWPN -ruuna Valegro.

Muita jalostuksessa vaikuttavia oreja nähtiin myös, tässä juuri tuoreen Keur -arvonimen saanut esteori Zirocco Blue (Mr. Blue x Voltaire x Le Tot de Semilly). Muita arvonimen saaneita oreja olivat esteoreista Van Gogh ja Verdi, sekä kouluoreista Vivaldi, Rousseau ja Johnson.

Keur -arvonimi on toiseksi korkein arvonimi, minkä ori voi saada KWPN -kantakirjassa. Korkein predikaatti on Preferent.

Orien katselujen ohella tuli tietenkin kierrettyä expoa ja käytyä tallialueella, johon yleisöllä oli vapaapääsy katsomaan oreja lähemmin. Expossa oli hevosvarusteita myyvien kojujen lisäksi tottakai isojen oriasemien edustajia, mutta paljon myös myytiin sekä promottiin tallielementtejä, uusimpia laitteita ja välineitä talleihin mm. kävelykoneita, vesijuoksumattoja jne. Katseltavaa siis riitti.

Oli pakko ottaa kuva näistä tekohännistä hevosille... Valinnan varaa oli runsaasti, olisikohan Deekin halunnut? :D 


Oli jälleen niin mahtava reissu että! Jospa pääsisi taas joku vuosi uudestaan - ehkä ensi vuonna? Tähän jää koukkuun :) Nyt kun Torstikin on tuolla, niin ei olisi mikään mahdottomuus lähteä toiseenkin otteeseen. 

Matkat olivat ainakin tänä vuonna edulliset lentoineen, hotelleineen ja auton vuokrineen (mm. auton vuokra neljältä päivältä 52€!). Liput sisään oripäiville eivät olleet tyyriit, mutta syöminen ja juominen sen sijaan tapahtumassa oli. Yritettiinkin tankata hotellin aamupalalla riittävästi, ettei heti nälkä yllätä Brabant hallissa, missä oripäivät käytiin. Ravintolat ovat Hollannissa huomattavasti halvempia, kuin mitä Suomessa olemme tottuneet ja ruoka ylipäätänsäkin on halvempaa siellä kuin meillä.
Jos olet aikeissa lähteä katsomaan KWPN -oripäiviä joskus, niin vinkki, jonka toivoisin jonkun muistuttavan minuakin jälleen ensi kerralla on: varaa käteistä rahaa ja riittävästi. Kortilla et saa maksettua yhtään mitään, et edes niitä sisäänpääsylippuja portilta luukulta. Etkä sillä käteiselläkään itseasiassa saa ruokaa, vaan ostat automaatista käteisellä "poletteja", joilla ostat sitä ruokaa ja juomaa alueelta. Muutenkin, kun on tottunut meillä Suomessa, että kaikkialla on korttimaksupäätteet ja missä tahansa pääasiassa maksetaan kortilla, niin Hollannissa ei ole niin, vaan siellä edelleen käteisellä on maksamisessa suurin rooli - mikä on kyllä nykypäivänä jotenkin tällaiselle suomalaiselle ihmeellistä :D

Loppuun vielä reissusta julkaisemattomia kuvia talvellakin hyvin kauniista Hollannista. Joskus olisi hieno mennä siihen aikaa tuonne, kun tulppaanit valtaavat maiseman.


Vielä loppuun kiitos kaikille arvontaan osallistuneille. Arvonnan voittajan nimi on julkaistuna arvonnan postauksessa - onnea vielä kerran voittajalle ja kiitos Equestrian Stockholmille arvonnan mahdollistamisesta! :)

6 kommenttia:

 1. ymmärrän kyllä bointin -> ei bointti vaan pointti :D

  ja kiva postaus :) ja eikös nino de buissonetskin oo kannanista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhah, tiedän, löytyy sieltä varmaan kymmeniä muitakin kirjoitusvirheitä :D
   Joo mm. Nino on yksi Kannanin tunnetuimmista jälkeläisistä!

   Poista
 2. Vau! Nyt loppuvat kyllä adjektiivit kesken - huippuhienoja hevosia! Kiitos Heidi että jaoit tämän kanssamme. Olisi kyllä todella hienoa päästä joskus paikan päälle, vaikken jalostukseen olekaan perehtynyt enkä siitä mitään tiedä enkä ymmärrä... Mutta aina voi oppia uutta!

  Tunnistin sentään muutaman nimen - mm. Zirocco Bluen ja Cornet Obolenskyn, joista jälkimmäinen jäi jostain Eurosportin esteratsastuksen maailmancup-lähetyksestä mieleen, useampi sen jälkeläistä hyppäsi samassa luokassa.

  Uusimmassa Equipagen (1/2016) numerossa oli mielenkiintoinen artikkeli Ruotsin hevosjalostuksesta, tänään ja huomenna. Trendi länsinaapurissamme on se, että kouluhevosten jalostuksessa halutaan tehdä ainutlaatuisia valintoja kun taas estehevosten jalostuksessa oriiden kilpailutuloksilla on paljon enemmän merkitystä. Jalostuksen tulevaisuuteen kuulunevat alkiosiirrot ja sijaisäidit, kuten myös hevosten "nettideittailu" parhaimpia isäkandidaatteja kartoitettaessa. Artikkelissa ennustetaan myös hevosten temperamenttia selvittävien testien ja tutkimusten yleistyvän jalostuksessa. Huikeita juttuja!

  pääpyörällä terveisin,
  Maarit L. :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, aina voi oppia uutta ja äkkiä siihen jalostukseen hurahtaa - nimimerkillä kokemusta on ;) En edes enää pysty käsittämään, miten useat meillä Suomessa ratsastaa hevosilla, eivätkä tiedä niiden suvusta ja näinollen taustoista sekä omnaisuuksista yhtään mitään :D

   Cornet Obolenskylla on tällä hetkellä todella monta hyppäävää jälkeläistä huipulla ja se on todella haluttu sen vuoksi, ja onhan ne melkein järjestään hyviä. Siitä tuo vuoden hevoseksi palkittu Heartbreaker on kiinnostava, että etenkin emänisänä se on toiminut monen hevosen takana todella - esim. juuri tämän CO:n emänisänä.

   Nuo ovat kyllä huikeita juttuja ja juuri esimerkiksi alkinsiirroilla pystytään etenemään jalostuksessa nopeammin, kuin mitä perinteisin menetelmin. Se on mielenkiintoista. Näistä aiheista jaksaisi lukea vaikka kuinka, kunhan vaan hyvää kirjallisuutta löytäisi.

   Poista
 3. Voi että miten makeita hevosia! Upeaa että pääsit itse paikalle.

  Mutta onko nää häntienpidennykset tosiaan joku juttu? Kuullostaa vähän höpöltä idealta mutta ainakin eBay tuntuu olevan niitä pullollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä kans tiedä, onko nuo häntienpidennykset oikeasti joku juttu? :D Ei niitä ainakaan tietääkseni kisoissa saa käyttää, että millon niitä sitten käytetään - kotona maastossa, että tukkaa mikä hulmuta? :D

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot