lauantai 5. maaliskuuta 2016

Solbackas Miracle kehittyy


Miraclen kanssa asiat etenevät. Olemme nyt säiden salliessa käyneet paljon isolla kentällä laukkailemassa vain eteenpäin, jotta tamma saisi itseään enemmän kropastaan auki ja ennen kaikkea sen ääretöntä menohalua laannutettua. Tämä on toiminut todella hyvin ja hevonen on jo rauhoittunut taas askeleen verran, malttaa kuunnella ja odottaa vähän paremmin ratsastajaansa jne. Pieni hanki kentällä on luonut myös vähän vastusta hevoselle ja se on joutunut siellä tekemään vähän enemmän hommia. Hanki on hyvää kuntotreeniä, mutta siinä pitää muistaa se, että se on myös äärimmäisen rasittavaa koko hevosen kropalle ja vaikka ihana aurinkoinen sää houkuttelisikin nauttimaan koko ajan edestä, niin malttia kannattaa olla ja tehdä mielummin vaikka vähän liian vähän kuin liikaa. Etenkin hevosen kanssa, jolla ei sitä kuntoa ja lihasvoimaa ole.

Miracle on myös ihan muutamien viikkojen sisällä tasapainottunut puolieroiltaan huomattavasti. Edelleen oikea kierros on sille vaikeampia, se ei meinaa saada itseään pidettyä tasapainossa siinä samalla tavalla kuin vasemmalle, mutta tämän puolierojen tasapainottumisen huomaan etenkin siinä, että hevonen ei ole enää toispuoleinen ohjastuntumalle, mitä se on pitkään ollut, vaan alkaa tukeutumaan yhtä paljon molemmalle ohjalle. Se on aina vähän enemmän painanut ja purrut kiinni vasemmalta ja toisaalta taas vasemman takajalan alle saaminen on välillä työn takana. Toisaalta taas oikea takajalka on selkeästi se heikompi, mutta sitä pystyy pohkeella sentään kontroloimaan paremmin. Laukassa puolierojen tasottuminen näkyy myös. Hevonen jaksaa kantaa lähes yhtähyvin kumpaankin suuntaan, kun aikaisemmin oikealaukka on ollut selkeästi se missä kiidetään lujempaa hakien tasapainoa. Kuitenkin voiman puute näkyy siinä, että tamma mielellään helpottaa laukassakin tekemistään sillä, että se työntää mielellään takaosaa vähän sisälle, ettei takajalan tarvitsisi polkea aivan rungon alla. Varsinaisia puolieroja huomaa enää laukannostoissa, joissa oikealle ne ovat vaikeampi, vasemmalle nostoihin olen jo todella todella tyytyväinen. Aikaisemmin nostot ovat olleet pahimmillaan sitä, että hevonen tarjoaa ensin juoksemista alta pois pitkänä ravissa pää pilvissä ja sieltä nostanut sen laukan. Siirtymisiä takaisin päin olemme tehneet laukasta paljon, siinä se voiman puute on näkynyt nimittäin kaikista selkeimmin. Hevonen ei kanna rittävästi takaosallaan ja siirtymiset laukasta alaspäin ovat saaneet tamman totaalisesti pois tasapainosta ja kaatumaan eteenpäin. Nyt niihinkin on alkanut tulemaan jotain järkeä, vaikka eivät ne vieläkään mitään helppoja kyllä ole. Pitäisi vaan itse muistaa ratsastaa jälleen enemmän jalalla, sillä tamma on edelleen ajoittain pahasti pohkeen takana ylipäätään ja se näkyy juurikin niissä siirtymisissä muunmuassa.


Miraclen on nyt kukauden sisään Pekka Kannus hoitanut kertaalleen, sekä se on hierottu kaksi kertaan Janitan toimesta. Ne ovat auttaneet paljon, mutta edelleen oikeaan kierrokseen taivuttaminen tuottaa ongelmia ja se näkyy tahdissa selkeinä rikkoina, välillä enemmän välillä vähemmän, päivästä riippuen. En ole ollut siihen kauhean tyytyväinen vieläkään, vaikka asia on jo mennyt paljon paremmaksi mitä se on ollut. Nyt sitten omistajan kanssa päätimme käydä tutkituttamassa  ja hoitamassa klinikalla tarvittavat hoidot, mm. tarkastutetaan vielä kertaaleen jalat, taivutetaan ja mahdollisesti kuvataan ja hoidetaan. Hyvä, jos mitään ei hevosesta löydy, mutta tämä tsekkaus on varmasti hyvä tehdä jo senkin puolesta, että tammaa on nyt treenattu 3kk rankemmin säännöllisesti sen jälkeen, kun se  on ollut pidemmän aikaan äärimmäisen kevyeellä käytöllä. Tutkimuksiin ja hoitoihin tamma menee ensi viikolla, ja siihen asti se liikutetaan päivittäin saman kaavan mukaan.

Estepuolella olemme päässeet jo niinkin huimasti(!) eteenpäin, että pystymme tekemään yksittäisiä puomi- ja kavalettitehtäviä ilman pelkoa siitä, että hevonen lähtee totaalisesti lapasesta alta juoksemaan ja pystyn huoletta rentoutumaan ja antaa tilaa edestä. Viimeisin kavaletti-puomi -ylitykset menivät jo todella mallikkaasti ja molempiin suuntaan. Tamma ei nosta kierroksia ja pystyy malttamaan ja niin rentona, kuin se nyt tällä hetkellä rentona ylipäätään ratsastuksessa kykenee olemaan. Hyvä hyvä! Vielä on pitkä matka siihen, että pääsemme kokonaisen esteradan järkevästi läpi tehtävineen, mutta nyt olemme sentään jo oikealla tiellä!

Rentoutta kaipaan vieläkin paljon lisää. Toivoisin tamman uskaltavan alkaa käyttää kroppaansa läpi selän liikkumisessa. Nythän se on aika jäykkä rungostaan ja ns. jalat vaan heiluu alla. Kun sen saisi rennommaksi ja elastisemmaksi, niin koko liikkuminen helpottuisi huomattavasti. Näitä ajatuksia on hyvä olla tavoitteena mielessä, mutta ymmärtää antaa hevoselle samalla aikaa ja tyytyä vähempään. Hevosen kehittäminen kantamaan ratsastajaansa oikein on pitkä prosessi, etenkin jos se on oppinut liikkumaan vähän väärin tai jostain syystä jännittää ratsastamista kovin, niin se on vaikea opettaa siitä pois. Siinä pitää fyysisten ominaisuuksien lisäksi muistaa ottaa huomioon paljon eläimen henkinen puoli - tekemisen pitää olla kivaa, ja kuten Deenkin kohdalla tullut todettua - helpompaan, välillä pitää antaa vapauksia hevoselle vähän enemmän ja vetää nutturaa itselläänkin löysemmälle.

Alla video keskiviikkoillan sileän hommista Miraclen kanssa. Omassa päässä oli tuoreeltaan Piia Pantsun neuvot ja sanat päivän valmennuksista siitä, että pitää ratsastaa vähemmän kädelle, enemmän jalalla ja ennenkaikkea tunteella. Hän toivoi minun keskittyvän Deen kanssa enemmän siihen, että keskityn jo käynnissä ratsastamaan hevosen hyväksi jalan eteen ja ylämäkeen - käynti tuntuu monesta, myös minusta, välillä niin "turhanpäiväiselle" vai pitäisikö sanoa "mitättömälle" hevosen kehittämisen kannalta, että sen meinaa unohtaa, mutta käyntihän on paras askellaji työstää hevosta lopulta, koska silloin monesti hevoseen pääsee paremmin vaikuttamaan ja siihen pitää todellakin keskittyä enemmän. Näitä neuvoja ja ajatuksia mielessäni pyörittäen tein Miraclen kanssa paljon laukka-käynti -työskentelyä jättäen ravin vähemmälle. Ainoastaan laukan jälkeen, jolloin hevonen meinaa aina vähän vielä herkemmn juosta ravissa alta pois, lähdin asiaan pureutumaan enemmän ja lopetin siihen, kun sain hevosen rentoutumaan uudelleen. Olin tyytyväinen tuona päivänä taas aikaansaannoksiin ja kivaa, että oli taas kameramies ottamassa pientä pätkää itselleenkin nähtäväksi, että miltäs se meno nyt näyttää.Neljän minuutin video saattaa monen mielestä olla kyllästyttävän pitkä pelkästä sileäntyöskentelystä, mutta koska tämä blogi on ennen kaikkea treeniblogini, koen tämän pätkän itselleni tärkeäksi videoksi jättää muistiin, jotta taas myöhemmin voi tähän vertailla edistymistä. Ja loppuun pakko vielä todeta jälleen, että on tuo tamma vaan niin hieno - olen siitä aina vaan niin fiiliksissä!

12 kommenttia:

 1. Vau näyttääpäs teidän meno kivalta! :) Mikä satula Miraclella on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) estesatulana tammalla on Bruno Delgrange.

   Poista
 2. Näyttää kyllä niin ihanalta tuo laukka! :) Näitä sileän videoita katsoo mielellään eli älä ainakaan niitä jätä pois, koska ainakin minä katson nämä innolla joka kerta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hieno, siihen saisi vaan tullu vähän enemmän joustoa ja rentoutta, mutta kaikki aikanaan :) Ja kiva kuulla, että näillekin videoille on katsojia! Yritän pitää nämä edes jotenkin järkevän mittaisina, mutta tästäkin piti tulla puolet lyhyempi ensin... :D

   Poista
 3. Wau! Kirjoitin edell videopostauksessa, miten kiireinen tamma oli. Tällä videolla näyttää melkeinpä eri hevoselta! Jännä miten oikeaan kierrokseen (lopussa) "nakkelee niskojaan" ravissa, johtunee varmasti siitä jumista mistä olet kertonutkin. Osaatko sanoa/saatko kertoa, mistä se jäykkyys tuohon kierrokseen tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! ja kaikki on lähtenyt etenemään oikeastaan sen jälkeen, kun olemme käyneet säännöllisesti päästelemässä vähän lujempaa ulkona :) Malttaa tamma keskittyä sitten paremmin töissä taas ja saa muutenkin kroppaa paremmin auki. Joo sen koko vasen kylki, lapa-alue, epäkäslihas selkä- ja kaulaosasta on tosi juntturassa. Se on aina vähän parempi hieronnan jälkeen, mutta jumahtaa pikkuhiljaa uudelleen takaisin. Oikeastaan sen takia haluammekin nyt käydä vielä tutkituttamassa hevosen klinikalla, ennen kuin jatketaan treenejä eteenpäin, koska eihän tuo normaalia tietenkään ole, vaikka onkin ajoittain ollut parempi, niin ei se ole vielä kertaakaan ollut oikeasti hyvä. Luulemme, että ongelma on lähtöisin sen takaosasta lopulta.. Mutta katsotaan.

   Poista
 4. Vau onpa hurjasti mennyt parempaan päin! Tää on tosi kivan näköinen kaikin puolin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! :) Pikku hiljaa! Se ottaa aina sellaisen pyrähdyksen edistymisessä yhtäkkiä ja sitten vähän sen jälkeen taas taantuu. Täytyy olla kärsivällinen tämän kanssa, eikä antaa sen iän hämätä..

   Poista
 5. Itse menin puolitoista kuukautta pelkästään käyntiä hevoseni kanssa, koska pohjat oli huonoja. Mutta siitä on ollu todellakin ihan järettömän iso apu. Itse osaan nyt vaikuttaa hevoseen paljon paremmin ja hevosen ratsastettavuus parantui ihan huimasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, käynnissä pystyy tekemään yllättävän paljon lopulta! Eihän se tietenkään täytä hevosen liikunnan tarvetta, mutta monet asiat on helpompi ratkoa ja työstää ensin käynnissä, ennen siirtymistä muihin askellajeihin! :)

   Poista
 6. Tää on kyllä hieno hevonen :) Auttaisko sua saamaan jalat hevosen ympäri paremmin jos pidentäisit jalustimia? En siis kommentoi mitenkään pahalla, vaan oon huomannut sen itse että usein ratsastaa mukavuusalueella liian lyhyillä jalustimilla. Pelkkää hyvää sanottavaa tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo koulusatulassa voisi olla reijän pidemmät jalkkarit, mutta kun on iät ja ajat estepenkissä istunut, niin se ei tule niin luonnostaan se pitkillä jalkkareilla ratsastus. Estepenkissä taas nuo on ihan normipituiset, ei niitä enää voi pidentää tuosta :) Kiitos paljon, kyllä tässä jotain edistystä on taas tapahtunut!

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot