torstai 21. huhtikuuta 2016

Deen kanssa valmistautumista seuraaviin kisoihin


Monesti minulta kysytään, miten tulevan viikonlopun kisoihin valmistaudutaan - mikä on järkevää, mihin kannattaa kiinnittää huomiota jne.

Tapoja on monia, niinkuin on ihmisiä ja hevosiakin. Ja luulen, että valmistautuminen menee aina hevosen ehdoilla ja asioita muutenkin pitää miettiä ja pohtia vähän kauaskantoisemmin - esimerkiksi: miten hevonen on viimeisen kahden viikon aikana liikkunut (onko ollut hyvä, jäykkä, laiska, virtaisa vai mitä), mitkä asiat ovat vaikeita/kehittämisen arvoisia, ja miten etenkin oman lajin, tässätapauksessa estetreenit ovat viimeisen parin viikon aikana kulkeneet, mitä luokkia ja kuinka monta meinataan tulevissa kisoissa hypätä ja muuttaa sitten suunnitelmia sen mukaan.

Moni tykkää, että hevonen on kisapäivään mennessä "riittävän liikutettu" eli suurimmat energiat purettuna, ettei se vedä sitten siellä kisapaikalla kauheasti kierroksia eli ole ylienerginen ja siksi treenaa vielä edeltävänä päivänä (jotkut myös kisapäivän aamuna, mikäli luokka sijoittuu vasta iltapäivään) kunnon hikitreenit. Itse olen todennut Deen kanssa, että vaikka se on kaikenkaikkiaan virkeä ja energinen hevonen noin muutenkin, niin sille ei sovi, että se on vaikka kisoja edeltävänä päivänä kunnolla treenattu ja isot energiat purettu, koska kisat vie jo tapahtumana itsessään siltä aina paljon energiaa ja jos se on verkasta radalle siirtyessä "tasapaksu", niin se ei ole kauhean skarppi enää radalla ja pahimmassa tapauksessa ei jaksa tsempata radalla yhtään. Sille on hyvä, että se on oikeasti täysissä sielunvoimissaan kisapaikalla - vaikka se sitten tarkottaisi sitä, että energiaa on sitten oikeasti aika paljon kaikkeen ylimääräiseenkin. Mietin kisoja edeltävän viikon ohjelman sillä tavalla, että hevonen pidetään liikkeessä, ja tehdään vähän töitä kokoajan, intensiivisiä sileäntyöskentelypätkiä, puomeja jne, mutta kaikenaikaa jätetään varastoon paukkuja joka liikutuskerralla. Tavallaan kaikesta liikutuksesta huolimatta hevoselle ladataan akkuja - pidetään sen mieli vaan tyytyväisenä ja iloisena, jotta se on sitten fresh kisoissa.


Tämän viikon ohjelma ennen Ainon viikonloppukisoja on näyttänyt seuraavanlaiselta.

 • Sunnuntai: lyhyt itsenäinen estetreeni (josta tämän tekstin kuvatkin ovat) verkkatyylisesti. Lähestymisiä yksittäiselle esteelle ristikosta alkaen nostaen pystyyn ja lopulta okseriin. Dee oli ihan mielettömän hyvä ja sain itsekin taas hyviä ajatuksia omaan tekemiseeni. Joskus itsenäinen hyppääminen voi antaa todella paljon - aina ei tarvitse hypätä jonkun silmien alla.
 • Maanantai: 4km "alkukävelyt" maastossa ja sen jälkeen maneesiin ottamaan ravit ja laukat. Vähän kokoamista ja taas eteenratsastusta, sekä väistöjä käynnissä ja ravissa tsekaten, että hevonen vastaa kaikkiin apuihin. Dee oli törkeen hyvä, liikkui rennosti ja oli todella tyytyväisen oloinen. Tekeminen oli helppoa. Illasta lisätarhailua kolmisen tuntia.
 • Tiistai: Viikon vapaapäivä, eli eksramäärä tarhausta (aamulla klo: 6-09:30 sekä iltapäivästä 12:30-17:30) ja kävelylenkki iltasesta maastoteillä maastakäsin. Hevosen askel oli todella reipas ja letkeä, hevonen skarpin ja virkeän oloinen ollen samalla kuitenkin tosi rento - eli hyvältä näytti noin alkuviikosta.
 • Keskiviikko: Vähän samantapainen ratsastus, kuin maanantaina - eli askellajit läpi ja paljon siirtymisiä. Tällä kertaa menimme ulkokentällä sään salliessa sen. Dee oli jälleen ihana ratsastaa. Kevyt, tyytyväinen ja avuilla heti alusta asti. Ei ollut mitään alkujäykkyyksiä tai muutakaan. Vaihtoi myös ihan kivasti laukat suunnan vaihdoksissa, eli pysyi rentona ja avuilla karkaamatta vaihdossa mihinkään.
 • Torstai: Marikan estetreenit aamulla, jossa hyppäsimme rataa. Dee oli tosi hyvä ja itsekin ratsastin jopa aika hyvin! Saatiin niin hyvät fiilikset 110cm rataharjoituksesta, jossa paikat osui ja hevonen kovasta innostuksesta huolimatta oli aika kivasti kuulolla ja tein itse oikeita ratkaisuja radalla. Pidettiin korkeudet kaikenkaikkiaan maltillisina ja treeni lyhyenä, kun kerran kaikki vaan sujui - turha silloin hinkata enempää. Tällä tavalla kun ratsastan, ei ole tulevissa kisoissa mitään ihmeellistä! Illalla kävelylenkki maasta. 
 • Perjantai: Lyhyt valmisteleva sileän hölkkä maapuomeilla. Pitkät alku- ja loppukäynnit maastossa. Kaikenkaikkiaan tässä vaiheessa haluan pitää itse työntekojakson lyhyenä ja sitten käyttää mahdollisimman paljon aikaa kävelyyn maastossa eli yhteensä olisimme liikenteessä sen pari 1,5-2h, josta työntekoon 15-20min. Illasta jälleen kävelylenkki taluttaen.
 • Launtai ja sunnuntai: kisapäivä. Hyppäämme ekana päivänä 105cm luokan ja toisena 110cm luokan. 

Yleensä juoksutan/ohjasajan hevosen kertaviikkoon, jolloin saan etenkin ohjasajaessa työstettyä hevosta maasta ja samalla hevonen saa huilipäivän selkänsä kanssa ratsastajan painosta. Tämä viikko onkin siksi poikkeus tähän kuvioon, koska edeltävä viikko meni itselläni sairastaessa ja pois hevosen selästä, joten nyt olen ratsastanut vähän enemmän. Eli tämä on juuri sitä, että viikko-ohjelma elää elämän mukana, mitä milloinkin on tarvetta tehdä ja mikä jättää pois.


Tällä hetkellä on vaan niin hyvä ja hyvin valmistautunut fiilis tulevia kisoja ajatellen. Tuntuu, että olen saanut oman palettini pikkuhiljaa kasaan. Ja nyt, kun katselen näitä sunnuntain ratsastuskuvia, niin ei voi sanoa muutakuin, että Dee on nyt hienossa kunnossa! Sanon tämän silläkin uhalla, että jotain kuitenkin sattuu kun menen tällaista suustani julkisesti päästämään - mutta ihanaa ratsastaa hevosella, joka on terve, sillä on kaikki kunnossa, se on fyysisesti ja henkisesti jo todella hienossa hapessa - treeni kulkee päivästä toiseen, ja hevonen vain paranee! Voiko enää parempaa tilannetta toivoa? No tottakai sen, että kisoissa näkyy tämä sama kunto myös ja se toisi tulosta. Siihen tähdätään tottakai!

Nyt vielä ennen kisoja meinaan vaihtaa kuolaimen. Suuosa sama Sprengerin Dynamic RS 16mm paksuudella, millä olemme nytkin sekä hypänneet, että menneet sileällä, mutta haluan liikkuvista renkaista siirtyä olivi -malliin. Viime sunnuntaina itsenäisesti hypätessäni muistin, että miksi aikanaan en hypännyt ikinä muilla kuin fullcheekillä tai olivilla - ja se on se, että haluan lähestymisissä käteeni vakaamman ja napakamman olon. Nyt rengas pääsee aina pyörähtämään ja tuottaa liikkuvuudellaan vähän huteraa oloa paikoitellen. Etenkin, kun tämä on hevonen joka vaatii aika mustavalkoiset signaalit. Kiinteä rengas myös helpottaa jonkin verran kääntämisissä. Muutoin olen tyytyväinen siihen tuntumaan, minkä tuo kuolain tarjoaa minun ja hevosen välille tällä hetkellä. Se on riittävän pehmeä, jotta hevonen uskaltaa oikeasti tukeutua siihen, tulematta kuitenkaan liian raskaaksi.


Sellainen ohjelma tälle viikolle! Nyt kun on parit suunnitellut kisat jääneet edeltäviltä viikonlopuilta väliin, on oma into aika huipussaan. Haluaisi päästä jo radalla! Ja sehän on hyvä fiilis silloin se :)

12 kommenttia:

 1. Täytyy kyl sanoo että Dee on kyllä oikeesti todella hienossa kunnossa!! :) Tsemppiä Ainon skaboihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Paremmassa kuin ikinä! Kiitos!

   Poista
 2. Oikeessa oot - Dee on kaikin tavoin todella hienon näköisessä kuosissa nyt! Wau! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon on tehty hommia tän eteen kyllä! :)

   Poista
 3. Vitsi se näyttää hyvältä, huh! Ja kun säihkyvän kesäkarvan lisää vielä tuohon, niin Deen komeus kyllä häikäisee ens kesän kisoissa katsojat :D
  Kiinnitin heti alussa huomion tuohon kuolaimeen, ja muistelin että teillä oli kombo jossakin kohtaa kokeilussa. Oliko se kuitenkin liian järeä kun ratsastettavuus parani talven mittaan? Turpis taitaa olla myös eri, eikö talvella jossakin kohtaa ollut remontti? :) Joku postaus näistä vois olla tosi mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin kirjoittaa noista kuolaimista taas ihan lähiviikkoina, nyt kun tuli tämän kisaviikonlopun jälkeen todettua esim. juuri turparemmeistä, että mikä sopii paremmin jne. Ja joo meillä oli pitkään remonttiturpis, kun meidän toiset paremmat suitset hajosivat ja noi remontit on ollut meillä vähän niinkuin koti sileän käytössä. Nyt sitten kisoihin ekan päivän jälkeen palattiin remonttiin takas, mutta katsotaan mihin yhdistelmään päädytään lopulta.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää =)

  VastaaPoista
 5. Hienoja kuvia ja tsemppiä kisoihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää kuvat oli todella onnistuneita! Harvoin saa hyppykuvia, saatika monta onnistunutta! :)

   Poista
 6. Hylky tuli taas, mitä tapahtui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttia malttia, kyllä mä kirjoittelen aina kaikista kisoista erikseen. :) Dee oli tosi spooky ulkokentällä ja se pääsi vähän yllättämään.

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot