perjantai 8. heinäkuuta 2016

Deen paluu treeniin

Dexteri nauttimassa hieronnasta :)

Lupasin tuossa jo aikaisemmin vähän videota siitä, miten Dee liikkuu nyt. Meidän hieroja Janita tuli viime maanantaina katsomaan miltä hevonen näyttää liikkeessä ja otti samalla pikku pätkät videota vähän kaikista askellajeista ja joka suuntaan, jotta voidaan sitten myöhemmin vähän tutkia ja miettiä vielä, miten jatketaan ja mihin kiinnittää vielä lisää huomiota. 

Dee oli tuona päivänä jo varsin ok, mutta edelleen huomattavissa on oikean takajalan ajoittainen ponnettomuus, etenkin vasemmassa kierroksessa ulkotakajalkana. Se on jo pidemmän aikaa kaatunut aina enemmän ja vähemmän ulos oikealle vasemmassa kierroksessa ja oikeassa kierroksessa sisään, mutta nyt siihen kiinnitän enemmän huomiota, kun on löytynyt ne vaivat, minkä sen aiheuttaa. Eläinlääkärin ja fyssarin kanssa tästä juttelimme vielä viikko sitten torstaina kontrollissa, että en saa enää ns. "tukea" sitä jatkuvasti oikealta, vaan nyt täytyy alkaa huomauttamaan ja oikeasti korjaamaan, että se kantaisi itse itsensä ja tätä kautta vahvistuisi sieltä oikealta takaa. 

Ohjeina oli vastalaukkaharjoitteita ja paljon puomityöskentelyä. Puomeja olemmekin tehneet nyt joka päivä, kun vaan sileäntreeniä olemme tehneet. Se on aika rankkaa hevoselle, joten on tärkeää muistaa pitää pieniä hengähdystaukoja vähän väliä ja pitää toistot muutenkin kohtuullisina. Etenkin nyt, kun hevonen on ollut kuitenkin tässä viime kuukausina vain kävelyllä.

Videolla näkee hyvin vasemmassa kierroksessa, kuinka se valuu kaiken aikaa ulos oikealle sinne oikean etujalan päälle. Sain sen korjattua kyllä tuosta, mutta aina kun en ollut riittävän skarppina, sama tapahtui uudelleen. Tässä on siis vielä paljon tehtävää. 

Maanantaina se sai illasta vielä vähän kävelyä ja siihen perään hieronnan sekä laseria selkään niihin ongelmakohtiin. Tiistaina oli kävelypäivä, ja käveltiin niin paljon, kuin omat jalat vaan jaksoi tarpoa eli reilu tunti päivällä ja saman verran illalla. Sen lisäksi Dee oli koko aamupäivän tarhailemassa, kuten se on nyt viime aikoina ollutkin joka päivä kello kuudesta puoli yhteen asti, sekä illalla kuuden kahdeksan välillä lisätarhailua.

Keskiviikkona Deellä oli aamulla kengitys ja taas jatkettiin operaatiota kavioita pystympää ja samalla yritetään saada kantoja kasvamaan. Tälläkään kengityskerralla kannoilta ei otettu ollenkaan pois. Eteen laitettiin toistamiseen rollerikenkä, sillä se on auttanut todella hyvin siinä, että etukavio pyörähtää sujuvammin liikkeessä ja näin saadaan sitä rullaavaa liikettä vähän avitettua sieltä paremmin tulemaan. Keskiviikko iltapäivällä Dee tarhasi ja töitteni jälkeen laitoin hevosen kuntoon ja lähdettiin tekemään ensimmäinen kunnon laukkamaastotreeni - ja Dee oli ihan älyttömän hyvän tuntuinen!! Tosin nyt huomasi viimeistään sen, miten sillä on kunto tippunut puolella, se jaksoi tosi paljon vähemmän. Jos vielä ennen saikkua alkukeväästä tehtiin pari kertaa laukkaintervallia maastossa niin, että laukattin aina sellainen n. 4km pätkä kolme kertaa läpi ja välissä palauteltiin käynnissä, niin nyt se jaksoi kunnolla alkuverryttelyn jälkeen yhden kunnon 4km vedon ja toisella kerralla mentiin jo aika maltilla, eikä jatkettu edes matkaa loppuun asti laukalla, vaan otettiin jo raville. Tässä siis nimenomaan se, että kun en halua vetää hevosta tällaisella treenillä ikinä piippuun asti, vaan haluan lopettaa siihen, kun se on sen parhaimmat paukut antanut ja alkaa tuntua, että se terävin kärki on otettu pois, alan hölläämään. Seuraavaksi hankintalistalla on kyllä oikeasti se hevosten sykemittari, jotta pystyn seuraamaan kunnolla tätä tapahtumaa ja näin pystyn paremmin tällaista kuntotreeniä hevosella harjoittaa... Loppuun otettiin ekstra pitkät kävelyt, tallissa pesu haalealla vedellä, jalkojen kylmäys ja Janita tuli vielä antamaan laseria selkään. Sitten yöksi BOT:it jalkoihin, ja Back on Trackin verkkoloimi selkään ja iltapuurot nenän eteen - oli muuten harvinaisen tyytyväisen näköinen hevonen tämän päivän jälkeen! :)

Torstaina, eli eilen, otin Deen ohjasajo-ohjien päähän liikkumaan, koska halusin nähdä nyt edeltävän päivän maastotreenin jälkeen, miten se liikkuu. Laitoin jälleen kolme puomia ympyrän kaarelle, vielä vähän reilummilla väleillä, jotta hevonen oikeasti lähtee venyttämään niiden puomien päällä eteenpäin. Korotin myös puomit ulkosyrjältä sokeripaloilla, jotta hevonen ei pääse kaatumaan sinne ulos samalla tavalla, kuin viime maannantaina ratsastaessa. Ohjasajo-ohjien päästä tätä on vielä hankalempi korjata, kun ei pääse jalalla ratsastaa sitä tuossa kaatumistilanteessa.
Mutta asiaan - Dee liikkui eilen parhaiten kuin ikinä! Se oli tosi hyvännäköinen, sieltä tuli jo oikeasti todella laadukasta askelta ravissa, jossa se oikeasti takaata polkee ja nostaa rinrankaansa ylöspäin kantaen itsensä! Aivan loistavaa! Ei voinut olla kuin tyytyväinen nyt tähän kehitykseen ihan parissa päivässä! 

Tänään Deellä on taas kävelypäivä. Teen nyt jonkinaikaa tällaisella kahden päivän treeni ja kolmannen päivän kävely -syklillä tätä hommaa, jotta hevonen varmasti pääsee palautumaan riittävällä levolla. Sitä levon merkitystä ei vain voi korostaa liikaa, ja se nimenomaan on niin tärkeää silloin, kun on treenattu kunnolla ja halutaan kehittää sitä kuntoa ja lihasta. Ja levolla tarkoitan juurikin sitä, että hevonen normi tarhailun lisäksi kävelisi niin paljon kuin mahdollista - eli rauhallista liikettä, ei seisomista!

Alla siis videota, miltä näytti viime maanantaina. Vielä tosiaan tuossa on paljon tehtävää, etenkin nyt kiinnitetään huomiota siihen takaosan työskentelyyn ja siihen, että hevonen vain liikkuisi eteenpäin ja mahdollisimman pitkässä ja matalassa muodossa. Nenää vielä kun saa eteenpäin, niin ollaan jo aika lähellä sitä muotoa ja asentoa, missä haluan hevosen nyt pääsääntöisesti liikkuvan. 


10 kommenttia:

 1. Ohan sillä ihan erilainen liikerata! Laaja ja rento, ei ole mennyt kuntoutus harakoille! Kohta olettekin jo radoilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan asioiden kanssa. Tuo selkä sen liikeratoja rajoittaa niin kauheasti, mutta toivotaan jos saataisiin se sieltä aukeamaan ja oppimaan liikkummaan ns. uudestaan! :) Toivotaan joo, että päästään radoille ja ennen kaikkea, tulosta näkyy siellä!

   Poista
 2. Wau! Näyttää kyllä hyvälle kun olet tunnollisesti ja ohjeiden mukaan jaksanut kuntouttaa Deetä. Mahtavaa työtä Heidi! Te pääsette kyllä pitkälle vielä. Ja tulevaisuudessa on varmasti siistejä ratoja kun pohjatyö on mennyt vähän pidemmän kautta, mutta ilmeisesti Deelle on parempi näin. Videolla näkee kuinka tyytyväisen oloinen Dee on ja kuinka hyvin se venyttää askelta. Hyvä Heidi, pakko onnitella kun on menossa näin hyvään suuntaan! :) olen aktiivinen blogisi lukia, sekä fani. Sinulla on mahtava taito käsitellä hevosta!
  -Roosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mä kyllä hartaasti toivon, että saataisiin niitä hyviä ja hienoja ratoja, se olisi kyllä kiitos tälla kaikelle työlle mitä tässä puurtaa ja laittaa ihan älyttömästi aikaa ja rahaa, että onnistutaan saamaan hevonen hyväksi! Meillä on ollut niin paljon epäonnea, ja siihen yhdistettynä aika keltanokka hevosenomistaja joka on joutunut oppimaan kaiken hyvin kantapään kautta, niin edistyminen on ollut joskus jopa ihan laskusuuntaista. Nyt se on rennoimmillaan, kuin ikinä ja se on ihan mielettömän ihana ratsastaa, kun se pysyy rentona kokoajan ja tyytyväisen oloisena, sellaisena sen nyt yritän myös pitää vaikka aloitetaankin estetreenit jne! Kiitos paljon mukavasti kommentista :)

   Poista
 3. Dee näyttää kyllä tyytyväiseltä ja rennolta ratsulta! Hyvä Heidi! :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella tyytyväisen oloinen se nyt onkin, vaikka siltä pyydetään kokoajan vähän eri asentoa liikkumaan ja joudun patistamaan sitä oikean takajalan käyttöä vähän väliä! Silti se pysyy rentona ja tyytyväisenä, se on paras asia juuri tällä hetkellä :) kiitos paljon!

   Poista
 4. Jos jaksat niin tee kuntoutuksen lopussa video missä on uusia ja vanhoja pätkiä vuorotellen :) sellaisesta olisi helppo vertailla liikkumista. Nyt se näytti mun mielestä pinkovan aika kiireisesti kummassakin askellajissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo voin tehdä sellaisen! Tämä kuntoutus kyllä varmasti jatkuu läpi koko tuon hevosen elämän, sillä ei ne nivelet sieltä selästä hyväksi muutu, mutta toivotaan että liike paranee ja hevonen löytää oikean tavan liikkua! Nythän se oli jo suhteellisen rauhallinen tahdiltaan, mitä se on verrattuna ollut viime vuosina.

   Poista
 5. Hei!

  Minun piti katsoa video uudestaan tuon Jasmyn kommentin luettuani. Eikö jokaisella hevosella ole se luontainen tahti missä mieluiten kulkee? Deen ravi on videon alussa minunkin silmääni hieman reippaampi kuin lopussa laukan jälkeen mutta tasainen molemmissa, sekä puomeilla että suoralla. Laukan tempo on suhteellisen reipas mutta niin sen käsittääkseni tuleekin olla tässä tilanteessa - tässähän ei treenata nyt kouluradalla esitettävää harjoituslaukkaa vaan kyse on ihan muusta.

  Parasta minusta on Deen olemus ja "ilme". Hyvää työtä olette tehneet! Tasaisesti kun etenette Deetä kuunnellen, niin kunto palautuu, laukkapätkät sujuvat kuten ennenkin ja kisaradat odottavat.

  Iloisena edistymisestänne,
  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Ja se on ihan totta, ei siitä kauaakaan ole, kun luin hollantilaisen artikkelin, missä puhuttiin juuri siitä, että jokaiselle hevosella on se luonnollinen oma tahti, jossa se mieluiten liikkuu. Sitten koulutuksen ja voiman myötä siihen pystyy jonkin verran toki vaikuttamaan. Deen kohdalla nyt tällä hetkellä kuitenkin on se, että sitä ei mitenkään ylenpalttisesti jarrutella, kunhan pysyy rentona ja muuten kuulolla, sekä keskittyy. Isosti "kauhovaa" liitokaviota tuosta ei saa millään, siinä näkyy niin hyvin ulos se täykkärimäisyys, mikä siellä suvussa takana piilee - eli liike menee enemmän eteen kuin ylöspäin.

   Ja kuten kirjoitinkin, ei se vielä toki ole sellainen kuin sen pitäisi olla, mutta tuo liikeratojen avautuminen ja rentoutuminen on jo silmiin pistävää. Ja se, että se on ihan äärinmäisen hyväntuulinen ja rento mieleltään ylipäätään :) Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja pitää muistaa yrittää katsoa kokonaisuutta ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Meillä se tärkeysjärjestys nmr 1 on rentous, jota ilman selkä ei lähde toimimaan eikä liike sen vuoksi paranemaan jne.

   Kiitos pohdinnasta ja avaamisesta :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot