sunnuntai 7. elokuuta 2016

Laitumella Hollannissa


Ja sitten seuraavan päivän ladunkuvat. Oli onni, että satuttiin juuri tällaiselle päivälle katsomaan, kun varsat laskettiin takaisin laitumelle, sillä oli aika ihana nähdä koko lauman yhdistyvän taas yhdeksi kokonaiseksi ja kuinka nuoret oripojat leikkivät keskenään hetken ennen, kuin rauhoittuivat yhdessä syömään vihreää suurella laitumella. Torsti näytti ainakin niin onnelliselta, että se sai minullakin valtaamaan onnen tunteen ja varmistumaan siitä, että oli niin hyvä idea lähettää se tänne kasvamaan. Ja kuinka kaunis poika siitäkin tulee kehittymään, sen näkee jo nyt! <3Hei hei ja hyviä laidunpäiviä jatkoon Torsti, nähdään taas :)

24 kommenttia:

 1. Milloin Torsti siis tulee takaisin Suomeen? Saako varsat tuolla laitumella ruohon lisäksi mitään kivennäisiä yms, käsitelläänkö niitä muuten kuin madotusten jne yhteydessä? Onko kallista pitää torstia tuolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torstin olisi tarkoitus tulla takaisin suomeen satulaan laitettavakseni, kun se on kolmevuotias. Kaikki on kuitenkin sen suhteen vielä avoinna ja riippuu mitkä kaikki meidän suunnitelmista toteutuu sen suhteen ja mitkä ei.
   Varsat saavat laitumelle lisäksi kivennäisen, suolan ja nyt niille oli tuotu vielä lisäheinäsyöttökin laitumelle katokseen, jossa siis säilöheinää tarjolla.
   Varsoja ei käsitellä sen enempää, kuin mitä madotukset, vuolemiset ja mahdolliset eläinlääkärintarkastukset ja toimenpiteet vaativat. Eli esimerkiksi tallista ulos tarhaan varsat liikkuvat laumoina kujia pitkin. Tällä säästetään aikaa, sillä paikassa on yli 200 hevosta yhteensä hoidettavana.
   Ei ole kallis ja kaikkien kulujen ja muiden olosuhteiden vuoksi Torsti tuonne lähtikin, koska se oli kaikista järkevintä sekä hevosen kasvun ja sen tulevaisuuden, että meidän lompakon kannalta. Yksivuotiaalle talvikaudella (eli n. loka-marraskuusta huhtikuuhun) hintaa paikalle tulee 155€/kk, yksivuotiaalle laidunkaudella 85€/kk, kaksi- ja kolmevuotiaille hintaa on aavistuksen enemmän, koska vievät jo enemmän tilaa jne. Noihin sitten tietysti päälle kavionhoidosta tulevat kulut, madotukset, rokotukset, ja muut mahdolliset eläinlääkärikulut.

   Poista
 2. Ihania kuvia, näistä onnellisista ilmeistä tuli kyllä hyvälle tuulelle :) kivan näköinen tuo kirjava varsa, niin söpö kuonopilkku <3 vaikka kuten aiemmin kirjoitit niin ei nää vuotiaat koskaan mitään kaunottaria oo ;) Torstista kasvaa kyllä komea mies!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjava taisikin olla jonkun sortin tinker tai muu vastaava, oli kyllä hauskan näköinen tuolla puoliveristen seassa :D Ja ei ole ei, mutta jos rumista pitää katsoa se vähiten ruma, niin kyllä sen huomaa, mikä on hyvän näköinen varsa ja mikä ei :)

   Poista
 3. Ihanan näköistä! Varmasti varsalle paras mahdollinen paikka kasvaa tuolla tavalla isolla laitumella ja laumassa. Torstilla on tosi kaunis pää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on, olisin jaksanut seurailla tuota vaikka kuinka pitkään - harmi, kun oli niin rajallinen määrä aikaa! Ja kyllä, paras paikka varsalle on kasvaa isossa laumassa ikäistensä seurassa. Oppivat olemaan hevosia ja käyttäytymään kuin hevoset, on sitten meillä ihmisilläkin vähän helpompaa, kun alkaa esikoulu :) Kiitos :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Joo niitä oli aikamoinen lauma, arviolta niitä on yhdessä laumassa melkein 30 varsaa. On ainakin kavereita riittävästi :)

   Poista
 5. Mua kans kiinnostaa kk kustannukset tuolla :) En nyt muista oletko sen jo jossain aiemmin maininnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista olenko aikaisemmin maininnut, mutta tuossa ne ylempänä luettelinkin. Eli Suomen hintatasoon nähden todella edullista. Tekisi mieli hankkia vähän enemmänkin varsoja kasvamaan, kun on niin "halpaa" :D kunnes ne kasvaa aikuiseksi ja niillä pitäisi alkaa jotain tekemään, ja kulut nousee pilviin ja ei olekaan enää niin halpaa....

   Poista
 6. Oi vitsi, pienten poikien paratiisi. :) Torsti erottuu kyllä edukseen porukasta, todella kaunis ilmekin! Lokakuuhun asti jatkuva laidunkausi ei kuulostaisi ollenkaan huonolta... En myöskään odota oikein innolla alkavaa talviruokintakautta, meidän 1-vuotias on perinyt emältään aivan ilmiömäisen rehunkäyttökyvyn. Toisaalta helppo sen puolesta ruokkia, että meidän pieni lauma koostuu pelkästään paksuista hevosista, jotka lihovat katsellessaan heinäpaalia aidan takaa... ;)

  Samoja kysymyksiä heräsi kuin anonyymillä yllä, lähinnä se, että koska Torsti tulee takaisin Suomeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että katsonkohan nyt vaaleanpunaisten lasien läpi tuota varsaani tuossa porukassa, mutta ei se hullummalta näyttänyt ollenkaan ;D Seassa kuitenkin tosi kovasukuisia koulu- ja estevarsoja. Mutta toisaalta sitten, eipä sitä ulkonäöllä suoriteta, että toivotaan Torstin kohdalla myös sen ulkonäön lisäksi, että on äitiltä ja isältä peritynyt jotain suorituskykyäkin... ja terveyttä! :)
   Talvi on kyllä aina jotenkin niin tylsää aikaa hevosten kannalta, kesällä kaikki niin paljon helpompaa! En pahisi minäkään pahitteeksi, jos kesä kestäisi meilläkin vähän pidempään ja talvi olisi lyhyempi ja leudompi...

   Torstin kotiin paluu on todennäköisesti sitten, kun se täyttää kolme vuotta. Haluan laittaa sen satulaan jne. Sen kanssa kuitenkin on suunnitelmissa katsoa, josko se kannattaisi laittaa treeniin hollannin oritestiä varten vuoden päästä ja jos se sinne pääsee, niin sitten suunnitelmat ovat aika auki. Katsotaan mitä aika tuo tullessaan :)

   Poista
 7. Ihania kuvia! Ja ompas Torsti onnellisen näköinen tuolla ison lauman keskellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt ei tullut pahemmin mietittyä kuvien sommittelua, vaan annoin mennä sarjatulituksella sen mitä kamera ehti laukoa ja toivoin vain, että jokunen sieltä onnistuu niin, että varsan tunnistaa ja onnistuihan ne! :) On jotain muistoja tästä yksivuotiskesästäkin <3

   Poista
 8. Ihania kuvia Heidi! Tuli oikein hyvä mieli, kun näki pienien poikien riemun laitumelle pääsystä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuota riemua oli kyllä ihana myös katsella paikan päällä!

   Poista
 9. Ihana Torsti! Ja ihana tuo kimo varsa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torsti on <3 :) Tuosta kimosta varsasta tuli ihan poni mieleen, mutta olisi yksivuotiaaksi poniksi aika isokokoinen... kai se sitten oli myös ihan puoliverinen?

   Poista
 10. Näistä kuvista kyllä ymmärtää sen ISON lauman merkityksen. Onhan se nyt aivan erilainen kasvupaikka, kuin meillä Suomessa olevat laitumet ja laumat. Todella hienoa, että saa kasvaa tuollaisessa paikassa, kummasti se kouluttaa luonnettakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella. Vaikka kyllä Suomestakin löytyy isoja orilaitumia, ei se siitä ole kiinni. Suomessa vaan kesä on jo ensiksikin niin harmittavan lyhyt verrattaen keski-eurooppaan, jolla on aika paljon merkitystä kasvun ja kehityksen kannalta. Puhumattakaan hintaeroista. Tottakai pitää ulkomailtakin löytää se hyvä paikka, olen kuullut ja nähnyt paljon myös huonoja paikkoja ulkomailla, minne ihmiset ovat lähettäneet varsojaan kasvamaan. Pääasia on, että paikka missä varsa kasvaa on järkevä ja siellä pidetään oikeasti huolta eläimistä. Ja etenkin orivarsoille ikäistensä seura isoissa laumoissa kasvattaa varsaa ihan hirveästi, ja juuri niinkuin sanoit: kouluttaa luonnetta :)

   Poista
 11. Tarkistetaanko muuten hevoset kuinka päivittäin. Tuli mieleen vain nuista Torstin pään arvista, että hoksataanko siellä haaverit nopeasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hevoset silmämääräisesti tarkistetaan päivittäin, mutta ei noihin pikkuhaavereihin oikein kannata reagoida, kun niitä on kymmenittäin uusia joka päivä, kun remuavat keskenään porukassa :D Isommat jutut toki hoidetaan, ja lähellä on myös klinikka, jonne viedä jos on tarve.

   Poista
 12. Apua miten paljon niitä on :D Ihania honkkeli-poikia <3 ja Torsti on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä oli kyllä ihanan monta samassa laumassa :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot