sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Laatuponikilpailut 2016

Tänäkin vuonna päädyttiin Laatuponikisoihin, jotka järjestettiin viime vuoden tapaan Aulangon Ratsastuskeskuksessa Hämeenlinnassa. Mutta se mikä oli mielenkiintoista, oli minkä ponin kanssa sinne päädyimme. Nimittäin 2 -vuotiaan welsh part bred -ori Hoyard's Orionin. Deen ja Torstin veljen, viime vuoden Laatuponikilpailun voittajaponin ja tämän vuoden 5 -vuotiaiden Breeders -voittajaponin Hoyard's Tysonin, eli Riston ainoan jälkeläisensä - Iitan ja Riston rakkauslapsen kanssa.


Koska Rane on vahinkolapsi, ei sillä ole kantakirjakelpoisuutta. Siksi poni esitettiinkin kilpailussa kilpailun ulkopuolisena osallistujana. Oli mukava kuulla, mitä tuomarit ovat tästä kaverista mieltä, sillä samat tuomarit näkivät viime vuonna sen isän, josta pitivät kovasti. Ja onhan tällaiset tilaisuudet hyvää harjoitusta ja erinomaista varsan sivistämistä, joten siksi se osallistui mukaan kaikesta huolimatta. Tämä taisi ollakin pienen pojan ensimmäinen reissu mihinkään, lukuunottamatta maneesikäyntejä, mutta silti se todella hienosti osasi käyttäytyä yksin reissun päällä. Lastautui ykkösellä kotona, ja monta kertaa kilpailupaikallakin, ihan kuin kisakonkari konsanaan. Kyllä näkyy isin järkevyys läpi tästä varsasta :)


Lopputulemana Rane oli ainakin päivän kaksivuotiaista paras rakenteeltaan rakennearvostelussa, kolmevuotiaiden tuloksia emme jääneet seuraamaan. Se sai kehuja urheiluponityypistään ja askellajejakin kykeni maastaesittäjä kolmiolla näyttämään raviakin 8  arvoisesti. Liikkeet olivat suorat ja niissä oli energiaa, käynnistä taisi tulla vähän miinusta kiireisyydestä.


Estekujassa varsa oli aika pihalla, sitä ei oltu ehditty ennen tapahtumaa treenamaan lainkaan ja viimeisimmästä irtohypytyksestä näin ollen oli jo vierähtänyt tovi. Siitä tuomarit totesivatkin, että hankala tänään arvostella varsan kapasiteettia ja tekniikkaa. Kyllähän se siellä loikki kujassa, mutta ihan se ei nyt ollut kärryillä hommasta ja sitä joutui maasta aika paljon avustamaan, jotta ymmärsi liikkua eteenpäin. Oli ihan mukava, etteivät tuomarit lähteneet arvostelemaan hyppäämistä tämän esityksen perusteella ja tuomitsemaan liiaksi, sillä ponissa tuskin on vikaa tämänkään lajin puolella, vaikka askellajit taitavatkin olla isänsä tapaan sen vahvinta luontaista osaamista.

Estearvostelun perään poni esitettiin kujassa irtona ravissa ja laukassa, sekä käynnissä taluttaen. Askellajituomarit pitivät Ranen liikkumisesta todella paljon, ja tästä se saikin hyvät arvostelut. Ravista jopa 9,5! Laukka 8,5 ja käynti 8,5. Ponilta toivottiin kuitenkin lisää omaa ajattelua eteenpäin, nyt se oli kaikenkaikkiaan liian eteenpäin patisteltava ja lähti liitelemään vain pyynnöstä. Maneesin nurkat olisivat olleet paljon mielenkiintoisempia tutkittavia sen mielestä, kuin esiintyminen itsessään, eikä sillä varsinaisesti ollut kiire mihinkään... :D


Kaiken kaikkiaan hieno arvostelu 2 -vuotiaalle! Ei tarvitse isän, emän tai sisarusten hävetä. On näitä Iitan lapsia muutenkin vaan kiva nähdä! Niissä on kaikissa niin emänsä leimaa, että ne tunnistaa kyllä aika hyvin, että kenen lapsista on kyse, mutta jokaisen varsan isä on tuonut niihin sen oman vivahteen itsestään. Iita päästikin sopivissa määrin käytettyä oriita hyvin läpi jälkeläisiinsä näiden sen poikien perusteella!

Jännää nähdä sitten aikanaan, mitä veljessarjan nuorimmaisesta Torstista sanotaan, kun/jos se arvosteltavaksi joskus nuoruusvuosinaan päätyy!

2 kommenttia:

  1. On nämä Iitan jälkeläiset kyllä toinen toistaan hienompia sen perusteella mitä olet täällä esitellyt! Innolla odotan millainen Torstista tulee, näytti jo maitovarsana mielestäni niin hienolta! Wow mitä varsoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö! <3 Hieno tamma se kyllä oli, vieläkin harmittaa, ettei siitä jäänyt varteenotettavaa tammajälkeläistä, ja tällä tarkoitan nimenomaan esteihmisen silmin. Mutta jännää nähdä mitä Torstista tulee, se tosiaan oli maitovarsana hieno, nyt vähän romuluinen kyllä, että en ostaisi, jos sen nykyisen ulkomuodon perusteella pitäisi hankintapäätös tehdä... :D

      Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot