sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Torsti palasi laitumelta

Marraskuun toisena päivänä Hollannissa kaikki hevoset palasivat laitumelta takaisin talliin. Aika ihanan pitkään ne ovatkin saaneet olla ulkona yötä päivää! Tämä on mm. se miksi oli kiva ajatus lähettä Torsti Keski-Eurooppaan kasvamaan, laidunkaudet ovat niin pitkiä, joka on vain plussaa varsan kehitykselle. Sisäruokinta kausi, joka nyt alkoi, kestää sen 5 kuukautta. Tänä aikana varsat asuvat jälleen runsaasti olkikuivitetuissa isoissa ryhmäkarsinoissa pienissä porukoissa ja pääsevät päivittäin ulos tarhaamaan. Tarjolla on 24h/7 heinäruokinta, kivennäiset ja muut lisäruuat annetaan päivän mittaan erikseen.

Tässä tuore (todella huonolaatuinen) kuvakaappaustervehdys Torstilta web-kameran kautta - aikamoinen tukkajumala puoliveriseksi se on :D


Jos Deen kanssa on ollut ihan pikku varsasta asti yhtä jos toista, Torstin kanssa ei ole ollut mitään ongelmia. Se on koko kesän ollut terve ja hyvin voiva sekä kasvanut normaalisti.

Suunnitelmia tulevalle seuraavalle vuodelle on jo jonkinlaisia. Torsti kääntyy vuoden vaihteessa jo kaksivuotiaaksi ja sen kanssa puntaroidaan tutun hollantilaisen oriinlaittajan kanssa, kannattaako sitä lähteä treenaamaan oritestejä silmällä pitäen. Hän käy arvioimassa oripojan keväällä ja sitten päätetään siirtyykö se jo ennen ensi kesää hänen talliinsa laitumelle kasvamaan. Keväällä myös otetaan kattavat röntgenkuvat varsasta - Hollannissa oritesteihin osallistuvilta oreilta KWPN -kantakirja onkin tunnettu tiukkuudestaan oriiden terveydestä - mikä on hyvä. Ei haluta tietoisesti jalostaa hevosia, joilla irtopalalöydöksiä tai muita muutoksia luustossa esimerkiksi. Useimmissa saksalaisissa kantakirjoissa tämä on ollut löysempää ja sieltä on myös monesti hankala löytää oriiden terveystuloksia näiltä osin.

Jos Torsti on oriinlaittajan mielestä riittävän hyvä ja kuvat ovat puhtaat, että on järkevää lähteä satsaamaan sen treenaamiseen, niin sen treeni alkaa kesän lopussa kohti ensimmäisiä oritestejä, jotka käydään marraskuussa. Valmisteluja varmasti tehdään myös sitä silmällä pitäen, että sen voisi näyttää myös Suomessa keväällä 2018 oripäivillä.

Kuvia Deestä treenissä Hollannissa oritestejä varten syyskuussa 2010 2 -vuotiaana.

Mutta kuten kaikki tiedämme, hevosten kanssa sattuu ja tapahtuu, sekä suunnitelmat muuttuvat vielä kymmenen kertaa. Nyt kuitenkin näillä ajatuksilla mennään eteenpäin. Katsotaan sitten keväämmällä, että mitä tapahtuu ja mikä päätös tehdään, jo pelkkien niiden kuvien perusteella. Jos niin käy, että treeniä ei aloiteta, Torsti saa jäädä nykyiseen paikkaansa kasvamaan 3 -vuotiaaksi. Tässä kuussa käydään pikku poikaa moikkaamassa taas :)

2 kommenttia:

  1. Voi Torsti jo kääntymässä kaksivuotiaaksi! :o Apua miten aika menee :D Kiva kun pääsette taas kaveria moikkaamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, aika kiitää!!! Vuoden päästä se on jo treenissä ja ollaan lähellä sitä aikaa, kun aletaan miettimään satulaan laittoa :) Ihan mieletöntä, eka oma kasvatti!

      Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot