torstai 23. helmikuuta 2017

Kisapäivän aattoaamu!


Kyllä - en ole uskaltanut rehellisesti sanoen toivoa, että vielä näemme tämän päivän, että me olemme Deen kanssa valmistautumassa kisapäivään ja että kaiken lisäksi innokkaalla ja äärettömän onnistuneella fiiliksellä! Mulla on ihan kylmät väreet hyvällä tavalla päällä nyt, kun mietin tätä kaikkea - on tämä Dee -niminen hevonen ollut kaikekseltaan valtava tunteita laidasta laitaan tuottava projekti. Ja melkein meinaa ihan herkistyä kyyneliin, kun mietin tätä meidän tilannetta nyt... olen niin onnellinen, vaikka vielä ei olla edes päästy kisapaikalle asti :'D

Ja kisathan meillä lähtee tottakai ihan pienestä koitoksesta liikkeelle, eli lähdemme huomenna illalla Ainoon hyppäämään 1-tason iltakisoihin 90cm luokan. Mutta tämä on iso juttu meille. Viimeinen vuosi on paranneltu, hoidettu, otettu takapakkia ihan hurjasti, koettu jo toivotonta tunnetta ja melkein olen jo luovuttanut kaiken suhteen. Kunnes aina jostain on löytynyt sellainen sitkeys ja päättäväisyys jatkaa vielä yrittämistä.

Eilen illalla vietettiin pitkä hetki valmentajani kanssa koneen ääressä, kun kävimme minun ja Deen lähes KAIKKI kilpailuvideot läpi aina 5 -vuotiskaudesta lähtien. Etenkin tilanteet, joissa meni jotain pieleen, kelattiin uudelleen ruudulle ja katsottiin uudelleen, uudelleen ja uudelleen, että mitä siellä tapahtuu ja miten minä vaikutin tilanteeseen, muistanko mitä mietin niinä hetkinä, mitä olin suunnitellut ja miten minun olisi pitänyt tilanne ratsastaa. Älyttömän opettavaista ja hyödyllistä, mutta myös aika raadollista katsoa niitä videoita kaikki epäonnistuneet radat mukaanlukien läpi erittäin kokeneen ihmisen kanssa. Se mikä oli hienoa kuitenkin nähdä, että vaikka tulostaso laski, oli oman istuntani ja vaikuttamiseni taso kaikenaikaan nousujohteista - parannus on ollut vuosien saatossa selkeä.
Olen tällä hetkellä niin onnellinen etenkin siitä, että minulla on valmentaja, jota kiinnostaa katsoa läpi kaikki meidän radat ja analysoida niitä kanssani - tähän asti olen analysoinut videot lähinnä yksikseni ja kirjoitellut niistä tänne blogiin!

Kokonainen kehityskaari tuoreena verkkokalvoilla jatkettiin harjoituksia tänä aamuna valmistuen perjantai-illan kisoihin, ja me tehtiin jo suhteutettuja linjoja 120cm tasolla, yksi okseri lopussa 130cm! Ja tekeminen tuntuu aina vaan helpommalta ja korkeus ei enää tunnu missään! Kaikista tärkeimmät asiat mitä nyt on tuoreeltaan omassa mielessäni on se, että minun pitää tukea edestä hevosta loppuun asti ponnistuspaikkaan - teen paljon ja usein sen virheen etenkin silloin, kun on tulossa paikka vähän lähemmäksi estettä, että luovutan ikään kuin kesken ja heitän ohjaa pois jo askelta ennen ponnistusta. Nyt piti malttaa se mieli ja ratsastaa loppuun asti, jalasta kohti ohjaa. Toinen juttu mikä on nyt viimeisen kahden viikon aikana ollut kehityksen alla on tempo, jolla tehtäviä suoritetaan. Nyt olemme lähteneet nostaa tempoa ylös päin, vaikka otan ja tasapainotan hevosen hyppyjen jälkeen takaisin, minun pitää jatkaa ajatusta kuitenkin eteenpäin, ja laukata kaarteiden läpi eteenpäin - ei nyppiä askeltakaan taaksepäin. Ja jotain olemme taas parantaneet menossamme näiden huomioiden jälkeen. Dee tuntuu hyvältä!

Alla pikku pätkä aamun treeneistä

Linkki


Olen nyt todella paljon mukavuusalueeni ulkopuolella, kun poweria on vaadittu lisää ja se näkyy vähän siinä miten oma olemus muuttuu tuolla selässä, mutta toisaalta suunta tuntuu nyt niin oikealta ja olemme Deen kanssa aika hyvin samalla aaltopituudella. 

Huominen luokka on meille tasoltaan todella helppo, mutta se vaikeus päivään tuleekin siitä, että Dee ei ole hypännyt kodin ulkopuolella kertaakaan saikun jälkeen. Se on niin herkkämielinen hevonen, että tämä voi olla sille vähän liiankin jännää yhtäkkiä hypätä vieraassa paikassa ja joudun nyt jo asennoitumaan siihen, että minun täytyy tukea sitä oikeasti askel askeleelta radan alusta loppuun asti. Mutta jos tämän suoritamme hyvin, olemme jonkinlaisen välietapin vihdoin ylittäneet! :) Pitäkää meille peukkuja siis!

12 kommenttia:

 1. Katsoin jo edellistä treenivideota, että johan on kehitystä tapahtunut! Alkaa olla säätöjä näkyvissä, pystyt oikeasti ratsastamaan sen niin kuin haluat, kuuliainen ratsu. :) Tosi kiva että pääset hyppäämään muillakin hevosilla, vaikka onhan nekin aika härveleitä. :D Tuo varmasti kivasti perspektiiviä myös oman hevosen ratsastamiseen. Tsemppiä kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Meillä on ollut myös kuolainkokeiluja tässä ja nyt on viimein löytynyt kuolain minkä Dee hyväksyy ja jopa pitää siitä, sekin auttaa ihan hirveästi, ettei se paina niin paljon käsille pois avuilta :) Muilla härveleillä hyppääminen auttaa henkisesti suhtautumaan tuohon omaan ihan toisella tavalla, joten siitä kyllä on ihan hirveästi apua :D Ja ylipäätään, että pääsee ratsastamaan paljon kokeneen silmän alla ja saa palautetta paljon, niin kehitystä alkaa näkymään! Kiitos Kaisa! :)

   Poista
 2. Vau Heidi ja Dee!

  Johan tässä tulee perhosia mahaan teidän puolesta - mutta siis hyvällä tavalla. ;-) Hyvän näköistä menoa videolla. Harmittaa etten pääse paikan päälle jännittämään. Mutta hengessä mukana, peukut pystyssä.

  Teette parhaanne, yhdessä. Valmentajallesi myös hatunnosto - hän tukee teitä hienosti.

  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit, hyvin meni, kuten uskalsin kerrankin jo vähän odottaakin! :) Siitä lisää tuonnempana!

   Poista
 3. Ihanaa, pitkästä aikaa estetreenipostaus Deestä. Tsemppiä kisoihin ja varmaan saadaan analyysi tännekin luettavaksi ja video nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kisa-analyysia videoineen tulossa ihan tuota pikaa! :)

   Poista
 4. Hei vau, ihanaa kuulla näin iloisia uutisia! :) Tsemppiä kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos tuhannesti! :) Kiva kertoa vihdoin näin hyviä uutisia tästä hevosesta!

   Poista
 5. Hei Heidi,

  upea matka teillä Deen kanssa, nyt näyttää niiiiin helpolta :)

  Kuule, jos joskus innostut ja ehdit, olisi hienoa kuulla analyysiasi hevosen liikkumisesta ja apujen käytöstä erilaisten tilanteiden korjaamiseksi/parantamiseksi vaikkapa havainnollistavien kuvien/videoiden avulla. Esim. milloin hevonen liikkuu rehellisesti peräänannossa/on rehellisesti ohjan ja pohkeen välissä ja milloin se vain näyttää siltä (+ miten lähtisit korjaamaan tilannetta), milloin hevonen polkee tehokkaasti rungon alle ja käyttää oikein selkäänsä (+ miten lähtisit tarvittaessa aktivoimaan takajalkoja), milloin hevonen "huijaa" ratsastajaa lapojensa kanssa (+ miten lähtisit korjaamaan tilannetta) jne. Myös hevosen hyppytekniikkaa havainnollistavaa analyysia lukisin mielelläni.

  Kiitos mielenkiintoisesta ja rehellisestä blogista!

  Terkuin, Liisu

  VastaaPoista
 6. Ainoa asia mitä nykyjään ihmettelen että eikö oikeasti enää myödätä lainkaan esteellä? TUntuu että kaikki alle 30v ratsastajat hyppää ihan sama onko 60cm tai 140cm niin että käsi on paikallaan koko hypyn ajan. Ennen siis 80-90 luvulla opetettiin että kättä oikeasti työnnetään reilusti eteen esteellä, tottakai ihanne on että tasainen tuntunma säilyy läpi hypyn mutta että parempi on työntää se ohja eteen ja käsi vaikka kaulaan kun jäädä kiinn hypyssä minusta moni hevonen hyppää rennommin kun saa venyttääe steen päällä, toki sen kuuman hevosen ratsastaminen vaatii istunnalta sitten hurjasti jos sille antaa vapautta esteellä,e ttä saa sen takas ilman vetokisaa. Mutta ei siis mitenkään sinua kohtaan kritiikkiä vaan yleisesti ihmettelyä miten nykyään ratsukoita valmennetaan?

  VastaaPoista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot