tiistai 21. helmikuuta 2017

Sissi ja Pantsun estetreenit


Olimme viime viikolla toista kertaa Sugar Baby:n eli "Sissin" kanssa Ainossa treenaamassa Pantsun silmien alla oman kotivalmentajani eli Sissin omistajan Marikan ja hänen toisen nuoren hevosensa kanssa. Niin siistiä päästä treenaamaan näin paljon ja tavoitteellisesti tällaisella nuorella, kuin Sissi!

Vaikka se on nyt vielä hirmuisen kuivassa kunnossa, kuntoa ja voimaa ei ole oikein nimeksikään, niin tällä hevosella on vaan niin ihana asenne työntekoon. Se ei kysele, se tekee - ja just niin kuin kuski osaa pyytää. Suoraviivaisuudesta huolimatta se on kauhean herkkä tamma, mutta me tulemme kyllä todella hyvin juttuun yhdessä. Jos vertaan sitä Deehen tässä vähän, niin se on aika lailla erityyppinen hevonen. Dee on aina ollut pienikokoisempi ja sen myötä aika paljon enemmän sinut nuoruusvuosienkin ajan kroppansa kanssa. Sissi tuntuu siltä, että se on kuin iso hirven vasa, joka huojuu vähän puolelta toiselle, ja yrittää selvitellä, miten se pitkät koipensa oikein asettelisikaan. :D Se tarvitsee aika paljon tukea ratsastajalta, ja suoraan meneminen tuntuu olevan tällä hetkellä ehkä vaikeimpia asioita sen kanssa. Myös ison kokonsa ja tämän myötä suuren laukkansa takia se ei oikein meinaa jaksaa pyörittää sitä laukkaa kauhean hyvin aina, ja se jää helposti vähän pohkeen taakse. Tasapainottomuus ja voimattomuus näkyvät myös tällä hetkellä paljon siinä, että se vaihtelee laukkoja miten sattuu ja aika usein ristille.

Kuntoa sen kanssa nostetaan kokoajan, ja koska ei ole kotona maneesia, niin liikutus tosiaan tapahtuu pelloilla, jotka ovat olleet pohjiltaan onneksi tähän asti todella todella hyvät! Ratsastuspäivien välissä on kevyempiä juoksutuspäiviä ja melkeinpä kerta viikkoon Sissi on saanut yhden kokovapaan, jolloin se vain tarhailee kaverin kanssa. Viikko viikolta tuntuu paremmalta, vaikka edelleen toivotaan takaisin siihen sitä energiaa, mikä hevosessa oli vielä vuosi sitten. Se tulee sille ajan kanssa, kun kunto kasvaa. Ruokapuolta olemme lisänneet aika paljon, Sissi syö tällä hetkellä Hartogin rehuja täysrehuna Conceptia, ja ohelle lucerne-haketta, turvotettavaa sinimailaspellettipuuroa, rypsiöljyä, vitamiineja sekä Care Promise mashia liikutusten jälkeen. Karsinassa sillä on heinäverkko, joten heinäbaari on auki 24h/7 karsinassa ollessaan. Tällä reseptillä toivotaan, että tamma keräisi massaa ja pystyisi rakentamaan tarvittavaa lihasta ja saisi energiaa riittävästi sekä massan kasvatukseen, että työn tekoon.
Mutta se vie aikaa. Ja Piia sanoikin tällä valmennuskerralla, että Sissi on vielä niin varsan ja keskeneräisen näköinen iso hevonen, että tämä on "valmis" vasta kahden vuoden päästä. Siihen asti sitä pitää treenata huolella ja rauhassa nyt. Kyllähän se on viime kaudella hypännyt 5 -vuotis racingiä hyvin tuloksin kvaalaten HIHS:iin ja sielläkin se oli muistaakseni kokonaiskilpailun 4. viisivuotiaissa, mutta on selkeästi monia ikätovereitaan keskeneräisempi kasvultaan + loppusyksyn ja alkutalven tauko treeneissä, niin se näkyy.

Viime viikon Pantsun treeneissä keskityttiin suoruuteen ja jumppaamaan hevosia. Alkuu Sissi oli aika epätasainen edestä ja minun piti saada sitä polkemaan aktiivisemmin takaa eteen ja muotoa auki edestä. Oikealle tamma tuntui jopa vähän paremmalta suoruuden suhteen, mutta vasempaan kierrokseen se mielellään liikkui vähän takaosa sisällä. Vinous tuntuu myös edestä sillä, että se on vähän raskaampi vasemmalle kädelle kuin oikealle, eli tuntuma ei ole aivan tasainen. Tilanne parani treenin edetessä, mutta edelleen tuntui, että vasen takajalka oli vaikeampi saada polkemaan sisäjalkana rungon alle verrattaen oikeaan takajalkaan.
Energiaa Sissillä oli aluksi todella kivasti. Teimme alkuverryttelyssä kavalettityöskentelyä suoralla, jossa oli sijoiteltu kolme kavalettia vähän pidemmällä kolmen laukka-askeleen välillä ja sitten toinen väli aavistuksen ahtaammalla neljän askeleen välillä. Aloitimme vasemmassa kierroksessa ja siinä näkyykin aika hyvin tuo hevosen "huojunta", mitä aikaisemmin mainitsin. Mutta kun sain sen paremmin liikkumaan pohkeesta kohti tuntumaan, leikittelin vastakkaisella pitkällä sivulla avotaivutusten kanssa, alkoi kavalettiosuuskin sujumaan ihan kivasti. Vasempaan suuntaan tehtävä tuntui jo aika helpolta, vaikka tässä suunnasta tultaessa pidempi kolmen askeleen väli tuotti tehtävää ja purtavaa seuraavaan ahtaampaan neljän askeleen väliin, jotta sai hevosen hiukan taaksepäin takajalkojen päälle sen jälkeen, kun on antanut enemmän sujua ensimmäisen välin eteen päin. Piia toivoi myös, että pääsisimme kulkemaan läpi kavalettitehtävän niin, ettei hevoset vaihtelisi laukkoja väleissä. Taidettiin Sissin kanssa onnistua täydellisesti vasemmassa kierroksessa viimeisessä vedossa ja olinkin siihen kierrokseen tosi tyytyväinen!

Kavalettitehtävän jälkeen tunsin, että tamma oli parhaan teränsä jo menettänyt ja kun lähdettiin tulemaan ravilähestymisillä yksittäistä pystyä apupuomin kera tuntui ihan siltä, että meno hyytyy ihan täysin. Sen jälkeen vielä lisättiin hommaan jumppalinja, jossa tultiin apupuomin kera sisään pystylle, josta oli yksi laukka-askel kavaletille, ja kavaletilta kolme laukka-askelta okserille. Vaikka jouduttiin ihan tosissaan hommiin, ja vähän jalka jo painoi, niin tykkäsin tästä tehtävästi tosi paljon ja Sissi tuntui siinä yllättävänkin hyvältä ollakseen jo vähän väsähtänyt. Jumppalinjan jälkeen otettiin yksi kierros vielä jatkaen linjalta diagonaalilla olevalle okserille, ja okserilta vaihtaen suuntaa vasemmalle ja kahden laukka-askeleen sarjalle, joka oli sijoitettu seinän viereen. Sissille riitti täyttä rundia vain se yksi kierros, ja lopulta otimme vielä yhden pystyn ja pari kertaa sarja jumppamielessä oikeastakin kierroksesta, jonka tamma suoritti edelleen todella tasaisen varmasti, joten siihen oli hyvä sen kanssa lopettaa.

Piia oli tyytyväinen näkemäänsä ja niin olen minäkin tuntemaani. Vaikka paljon on kehitettävää, tuntuu kuitenkin, että yhteistyö on jo tässä vaihessa ihan mukavalla mallilla. Omasta tekemisestä yritän keskittyä käsiin vielä enemmän, yritän löytää lisää rentoutta ja esteillä myötäämään riittävästi lähtemättä kuitenkaan hypyssä hevosen edelle. Sissin kanssa tätä on helppo kehittää, kun se on lähtökohtaisesti niin paljon kevyempi ja rennompi edestä, kuin vaikka mitä Dee on. Tykkään kyllä tästä tammasta aina vaan kerta kerralta enemmän! :)

Alla video treeneistä

4 kommenttia:

 1. Kivan oloinen tamma! Sovitte toisillenne hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tää on kyllä ihan super kiva, tykkään! :)

   Poista
 2. Hieno Sissi! ♥ Hyvin ratsastettu Heidi! :-) Ei kyllä uskoisi että olette tehneet vasta niin vähän aikaa töitä yhdessä. Näyttää niin helpolta ja levolliselta.

  Innolla odotan kuulumisianne!
  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levollinen on hyvä sana kuvaamaan oloa tuolla selässä. Sitä vaan keskittyy tekemiseen, eikä tarvitse miettiiä tuhatta ja sataa muuta asiaa, että selvitään edes esteelle asti x) Anteeksi vain herra dexteri... :D

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot