keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

HIHS - Jo kesällä syksyn odotetuin

© HIHS

Näin kesäaikaan, kun kilpailukausi on parhaimmillaan, tulee nautittua hevosista ja ratsastuksesta erityisen paljon! Kesä on ehdottomasti mielestäni ihmisen ja hevosen parasta aikaa! Syksy ei vielä tässä vaiheessa houkuta, jos koskaan - etenkään siksi, että tätä kesää saimme odotella tänä keväänä vähän turhan pitkään, kun vielä vappunakin luontoäiti tarjosi lumivalkean maan... Kuitenkin sitä tulee odoteltua tulevaa Helsinki International Horse Showta Helsingissä aina uudestaan ja uudestaan. Itseasiassa seuraavaa tapahtumaa alkaa odottaa jo siinä vaiheessa, kun edeltävä on hädintuskin saatu päätökseen. Minulle HIHS on ollut ihan ala-aste ikäisestä pikkuisesta heppahullutytöstä asti yksi vuoden kohokohtia hevosrintamalla. Jos jotain Suomen loppusyksyssä on odotettavaa, niin se on ehdottomasti useammalle ratsuihmiselle HIHS! Ja ei suotta - nähdäänhän silloin Suomessa ainutlaatuisesti paljon kansainvälisen tason hevosia ja ratsastajia kotimaisen parhaimmiston ohella.

Tänä vuonna olen kuitenkin erityisen vähän seurannut kansainvälisen tason esteratsastuksen tapahtumia. Ainut mitä viimeisinä vuosina on jäänyt mieleen on se, että erityisen monta huippuestehevosta on jäänyt ansaitulle eläkkeelle, näistä muutama mainitakseni suosikkini hallitseva olympiakultamitalisti KWPN-ori Big Star (Quick Star - Nimmerdor), kuin myös viime vuosien parhaimpiin estehevosiin kuuluva Casall ASK (Caretino - Lavall I). Kumpaakaan oria ei olla nähty koskaan Helsingissä, mutta monia muita huippuhevosia ratsastajineen kyllä. Ja kun näitä on aina ollut kiva spekuloida ja miettiä, mitkä ratsukot olisi hienoa nähdä livenä Helsingissä, niin enköhän jaa muutaman tämän hetkisen mielenkiintoisimman hevosen, ratsastajan tai kokonaisen ratsukon.

Christian Ahlmannin ratsastama zangerheide -ori Caribis Z 


© LGCT

Onhan tässä hevosessa jo taas pikkuisen persoonallisempaa ulkonäköä, mutta minuun tämä valkoinen ori teki vaikutuksen kohta pari vuotta sitten katsellessani Pariisin Saut Hermèsin kisoja telkkarista. Ori hyppäsi silloin 150cm luokan, eikä ollut Ahlmannin ykköshevosia ja selkesti vasta kehitysvaiheessa ja ratsukko taisi saada virhepisteitäkin, mutta se sen hyppy oli silmiin pistävän hieno, pidin kovasti! Hevonen jäi mieleen ja sitä yritin silloin googletella netistä, mutta tuolloin hevonen ei ollut vielä saavuttanut mitään merkittävää maailmanlaajuisesti, joten videoita taikka muutakaan tietoa hevosesta ei sen enempää löytynyt, kuin mitä Zangerheiden -kantakirja antoi oriin sukutaulusta tietoa. Orin isä on Caritano Z (Carthago - Coriano) ja sen emänisä on holsteinori Canabis Z.

Nykyisin Caribis Z:sta löytyy jo enemmänkin videoita ja tietoa, sillä se on noussut ihan maailman kärkikaartiin hypäten mm. viimeisen vuoden Longines Global Champions Touria sekä muita CSI5* -tason kilpailuja. Sen viimeisin hyvä tulos on kesäkuun alusta Ranskan Rivieralla St. Tropezista, jossa se voitti viiden tähden 160cm -luokan. Ainakin yksi LGCT -voittokin sillä on taskussa viime vuodelta  Portugalin osakilpailusta Cascaisista. Tämä hevonen ja ylipäätään ratsukko olisi joskus hienoa nähdä livenä, ehkä Helsingissä?

Ja jälleen kukapa muukaan kuin saksalainen Marcus Ehning


©Sportpferde Ehning

Marcus Ehning on ja pysyy suosikki listoilla. Hänet mainitsin vuosi sitten samanlaisessa suosikiksi nouseessa postauksessa ja Ehning onkin aika monen muunkin suosikki kv-tason ratsastajista. Eikä suotta. Ehningin alla hevonen kuin hevonen näyttää ihan mielettömältä - jos on ratsastajia, jotka saavat hevosista parhaat puolet esiin, niin se on hän. Se eleetön ratsastustyyli on niin silmiähivelevän kaunista - osaisipa joskus ratsastaa edes puoliksi niin hyvin.

Marcus Ehning on tehnyt todella pitkän uran esteratsastajana ja hänen kuuluisimpia ratsujaan taitaa olla aikojen saatossa mm. nyt tällä hetkellä loukkaantumisen vuoksi tauolla oleva Cornet Obolenskysta periytyvä westfalen ori Cornado NRW, mutta etenkin legendaarinen hannoverilainen periyttäjäori For Pleasure (Furioso II - Grannus), jonka kanssa Ehning voitti mm. Sydneyssa joukkue olympiakultaa ja 2 kertaa Euroopan mestaruudet, sekä lukuisia kansainvälisiä GP luokkia. Unohtamatta seuraavia menestyksekkäitä kansainvälisiä GP -hevosia Ehningin alla kuten: Sandro Boy, Anka,  Plot Blue jne.

Marcus Ehning on vieraillut monena vuonna Helsingissä Helsinki International Horse Showssa, kuten viime vuonnakin. Toivotaan, että hänet nähdään tänä vuonna jälleen Jäähallilla, sillä hänen ratsastuksen katsomiseen ei vaan voi kyllästyä!

Suomalaisittainkin tunnettu tamma Cue Channa

© Blt.se

Nykyisin ruotsalaisen Malin Baryard-Johnssonin alla nähty tamma Cue Channa muistetaan suomalaisittain parhaiten juuri siksi, että se oli aikaisemmin suomalaisen Sebastian Nummisen rakentama ja ratsastama SWB -tamma, jonka isä on Cardento ja emänisä Robin Z.

Cue Channa ehti Nummisen alla hypätä Helsingissä kaksi vuotta sitten jopa World Cup -luokassa ja teki vakuuttavaa tulosta jo silloin 160cm tasolla. Sittemmin vuonna 2016 tamma myytiin ja se siirtyi Baryard-Johnssonin talliin uudeksi supertähdeksi sen jälkeen, kun Malinin aikaisempi ykkösratsu KWPN -ori Tornesch oli jäänyt isoista koitoksista eläkkeelle. Pari hyppäsi jo samaisena vuonna Rio de Janeiron Olympialaisissa. Ratsukko on tänä vuonna ollut kisaturneella tammikuusta asti hypäten 150-160cm tasolla, ollen mm. toukokuussa Ranskan La Baulessa järjestetyssä FEI Nations Cupin osakilpailussa 160cm tasolla toinen.

Tamma ei ole itsessään koskaan ollut mikään "lempparini" hevosena, mutta tottakai se kiinnostaa, koska se on niittänyt suomalaisen ratsastajan kanssa menestystä. Mielenkiintoista asiasta tekee, että se on yhden kaikkien aikojen suosikkiratsastajani alla nyt ja tämä pari olisi hienoa nähdä Suomessa juuri sen takia.

Tässä muutamia hevosia, ratsastajia ja ratsukoita, jotka ovat mielessä tässä vaiheessa vuotta. Myöhemmin listaillaan lisää odotettuja kv-tason suorittajia, joita olisi kiva nähdä tulevana syksynä Helsingissä!

Olisi kiva kuulla muiden odotuksia osallistujien suhteen tai tämän hetkisiä mielenkiintoisia ratsukoita - eli kenet sinä haluaisit nähdä livenä Suomessa Helsinki Internatioanl Horse Showssa lokakuussa 2017?

4 kommenttia:

 1. Mun ehdoton lempiratsastaja on Steve Guerdat ja hänen hevosen hevosensa, jo viimevuonnakin HIHSissä nähty, Bianca on upea! Tän ratsukon työtä on niin ihana katsella! Heidät olisi upea nähdä Horse Showssa, vaikka tapahtuma taitaa omalta kohdalta jäädäkkiin väliin tältä vuodelta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuo Bianca jäi minunkin mieleeni ja myös super hieno tamma Albführen's Happines! Guerdat on saapunut Suomeen monena vuonna ja on tykännyt käydä, joten toivottavasti tänäkin vuonna!

   Poista
 2. Muut bloggarit tekevät HIHS-mainospostauksia "Pian se tulee, syksyinen supertapahtuma, kommentoi aiotko tulla ja voita kaksi lippua!" - tyylillä. Tästä blogista sen sijaan saa lukea HIHS:nkin tiimoilta ASIAA. Kiitos Heidi! T. Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon :D Olen itse niin innostunut ja kiinnostunut tietämään eri ratsastajien ja hevosien taustoista, se tekee mielestäni ylipäätään ratsastusurheilun seuraamisesta vieläkin milenkiintoisempaa. Kiva kuulla, että näitä tykätään lukea! :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot