tiistai 25. heinäkuuta 2017

Kesätreenailua
Kiitos kauniista kuvista Suvililja Photography!
Suvililja Photography Facebookissa sekä Instagramissa.

Olemme Deen kanssa tehneet paljon hommia, ettei ihan lokoiluksi ole jäänyt ja uskallan nyt sanoa ihan ääneen, että hevonen kulkee nyt jälleen niin hyvin, että ratsastus toisensa jälkeen on pelkkää nautintoa. Sen kanssa on keskitytty iän ikuiseen voiman nostamiseen, siirtymisiin niin että se käyttää ja kantaa sen siirtymisen läpi kroppaansa rentona ja näin saadaan entisestään hankittua lisää poweria takaosaan. Väleissä olemme käyneet tuulettumassa maastossa, sekä viikko-ohjelmaan on kuulunut paljon myös juoksutusta. 

Olen pikkuisen muuttanut Deen "treeniohjelmaa" sen jälkeen, kun itse aloitin kevyesti säännöllisen kuntoilun eli juoksua, pyöräilyä ja lihaskuntoharjoituksia. Mikäs sen parempaa ymmärtää sen palautumisen merkityksen, kuin siinä vaiheessa kun itse rupeaa treenaamaan ja voimaansa nostamaan. Ei meinaan paljoa puntit tai polvet nouse treeni päivän jälkeisenä päivänä, vaan on ihan pakko ottaa kevyttä liikuntaa sen jälkeen. Olen aloittanut varovaisesti oman liikunnan, ja silti on tajunnut sen, minkä teoreettisesti on aina tiennyt, palauttavia päiviä pitää olla riittävästi, jotta siitä itse harjoituksesta on hyötyä. Jo valmiiksi väsyneillä lihaksilla ja jäsenillä kun lähdet tekemään uudelleen toistoa harjoituksessa, saat vaan kipeitä paikkoja aikaiseksi ja et pysty muuta kuin alisuorittamaan kaiken. 

Tästä inspiroituneena olen ajatellut Deen liikutuksia ihan "uudella tavalla", etenkin kun sillä koulurataharjoitusviikolla vedettiin jälleen kerran harjoitusmäärät aivan överiksi. Se on jo ihan tässä kuukauden sisään tuottanut tulosta: hevonen on "freshi" ja motivoitunut joka varsinaisella treenikerralla, jaksaa tehdä suoritukset kunnolla loppuun asti ja näin myös kykenee sisäistämään oppimaansa tuhat kertaa paremmin ja kehitystä tulee. Availen tätä meidän liikuntaohjelmaa varmasti vielä joskus myöhemmin paremmin täällä blogissakin, koska kaikki tällainen perusteltu treenaaminen, joka on mietitty ja suunniteltu alusta loppuun asti on vaan äärettömän mielenkiintoista. Etenkin nyt, kun ei ole mitään paineita kisaamisen ja suorittamisen takia mihinkään suuntaan, osaan vihdoin keskittyä ja tehdä asioita ajan kanssa hosumatta. Ja vaikka aina yritän tätä kiirehtimistä itseltänikin hillitä ja välillä luulen, etten kiirehdi, niin jälkikäteen voin aina vaan todeta, että astun siihen samaan ylitekemisen ansaan kerta toisensa jälkeen. Tämä onkin ollut niin opettavaista aikaa jälleen - tiedän täsmällään miten jatkossa vaikka muiden hevosieni kanssa pyrin tekemään ja siinä aivan ensimmäisenä on se paljon puhuttu maltti säätämässä tahtia. Loppujen lopuksi hevosienkin kanssa pitää ajatella myös aina niin, että ei se päämäärä vaan se matka. 

Olen saanut Deen työstämiseen jälleen uutta näkökulmaa moneltakin osin ja nyt viime perjantaina vihdoin ja viimein sain jopa kahteen kuukauteen venyneeseen hyppytaukoon stopin ja otettua pientä hyppytreeniä! Esteet pidin maltillisena, oikeastaan hyvin hyvin pieninä, mutta tehtiin aika intensiivisesti ratatreeniä, josta videopätkää alhaalla. Tämä hevonen ei ole ikinä ollut näin hyvä pitkän hyppytauon jälkeen - se pysyi rentona ja tyynenä, ja homma tuntui älyttömän helpolta. Edes pienillä esteillä Dee ei ole ikinä ollut näin hyvä ratsastaa ja miten se keskittyi täysiä hommaan. Lopuksi tulin sarjan vielä kertaalleen korotettuna vähän enemmän, ja Dee oli mielissään. En voi muuta todeta, kuin rakastan tätä hevosta vuosi vuodelta vaan enemmän - ja aina vaan paranee.

8 kommenttia:

 1. Kiva lukea taas teiän kuulumisia! Postauksen teksti on harmillisen pientä, olisiko mahollista tuleviin postauksiin saada isompaa fonttia? :D Tai sitte mun on aika miettiä lasien hankkimista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, omalla koneellani ei näytä pieneltä tuo teksti :D Tosin se on kyllä normaalia fonttia pykälän pienempää siksi, koska yleensä minulta tulee tuota tekstiä niin paljon, että liian suurilla kirjaimilla tekstit veisivät sivuilta aivan liikaa tilaa. Oletko kokeillut tietokoneen asetuksista, että se näyttää tekstit normaalin kokoisina?

   Poista
 2. Kirjoita ihmeessä teidän treeniohjelmasta tarkemmin! Mua ainakin kiinnostaa kovasti kun itse haen jatkuvasti tasapainoa hevosta kehittävän & mielekkään treenin ja palautumisen välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä täytyy kirjoitella paremmin. Aina sitä on ollut tietynlainen kaava ja rutiini tehdä, mutta monesti sitä jämähtää aina johonkin tiettyyn rutiiniin. Tottakai hevoset ovat yksilöitä, ja levon ja treenin suhdetta kannattaa aina kokeilla, mikä sopii kullekin parhaiten. Mutta Deen kesän treenimääristä täytyy kirjoitella vähän tarkemmin kyllä vielä :)

   Poista
 3. Rennon näköistä menoa ja ihania kuvia! :-)

  Mielenkiinnolla jään odottamaan yksityiskohtaisempaa postausta muuttuneesta treenistä. Levon ja harjoittelun tasapaino kiinnostaa kovasti. Olipa laji mikä tahansa, niin mielestäni on tärkeää löytää juuri se oikea yhdistelmä jotta mielenkiinto ja innostus pysyvät yllä. Lepoakin voi olla monenlaista. Monipuolisuus treenatessa pitää myös muistaa ja se, että hevonen on laumaeläin. Kaverien kanssa treenaminen ja maastopoluille porukassa lähteminen tekee hyvää.

  Aurinkoista viikonloppua!
  Maarit L. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se, etenkin tuon levon suhteen - sitä on monenlaista. Meillä lepo ei koskaan ole tarkoittanut sitä, ettei hevosen kanssa tehtäisi mitään, vaan se kävelytetään kunnolla lepopäivinä tarhailun ohella, mahdollisuuksien mukaan jopa kahteen kertaan. Voikin sanoa, että hevosen lepopäivät ovat itselleni niitä työläimpiä päiviä, kun taas kunnon treenipäivinä monesti riittää myös se pelkkä tehokas treenikerta.

   Poista
 4. Kiitos Heidi ihan mielettömän ihanasta blogista. Itse olen kouluratsastaja henkeen ja vereen, mutta aloin lukemaan blogiasi Deen takia, kun hankit sen niin nuorena. Minulla itselläni on tällä hetkellä 4-vuotias ruuna ja huomasin, että teillä on ollut samanlaisia tilanteita Deen kanssa mitä meilläkin. Pystyy hyvin samaistumaan.

  Ihailen aina estekuvistasi ja videoistasi tasapainoasi, kateellisena tulee katseltua. Ja teidän varusteita kuolaan joka kerta. Deen ruokintapostaus oli todella silmiä avaava ja siitä innostuneena katselinkin omalle hevoselleni paremman ruokinnan.

  Aloin lukemaan blogiasi ihan alusta asti ja nyt tänään pääsin tähän uusimpaan postaukseen. Odotan innolla kun alat kirjoittamaan Torstin satulaan laitosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nostan aina hattua teille lukijoille, jotka oikeasti jaksatte lukea tämän blogin alusta tähän päivään asti! :D ei ole mikään ihan pikkujuttu - jonkun verran tullut tuota tekstiä näppäimistöltä sieltä vuodesta 2010 asti!

   Kiva kun tulit kommentoimaan! Omassa ratsastuksessa on vielä niin kauheasti tekemistä, mutta täytyy sanoa, että juuri tuon tasapainon kanssa ja sen kanssa, että mahdollisimman vähän häiritsisi hevosta, on tehty paljon töitä! :) Ja sen kehittymiseen ei auta muu kuin se, että ratsastaa mahdollisimman paljon ja välillä ei niin helppoja hevosia.

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot