keskiviikko 2. elokuuta 2017

Inspiroiva viikonloppu HollannissaOlipas meillä mielettömän hieno pidennetty viikonloppu Hollannissa viime viikolla! Vaikka säät eivät ihan nyt tällä kertaa suosineet, sillä sadekuuroja tuli vähän väliä, niin siitä huolimatta lämpöä ja nähtävää riitti. Hevosiahan sinne taas ensisijaisesti lähdettiin katsomaan, mutta tuli myös syötyä super hyvin ja varattiin myös yksi yö Amsterdamista hotelliin, jotta aikaisemmista reissuista poiketen päästiin tutustumaan tuohon kaupunkiin vähän paremmin. Itse olen käynyt Amsterdamissa kerran aikaisemminkin päiväreissulla, mutta matkaseuralaiset eivät olleet ikinä.

Amsterdamista sen verran, että se on varsin erikoinen, tai sanotaanko erilainen kaupunki, moneen muuhun Euroopan kaupaunkiin verrattuna. Persoonalliseksi sitä ei tee pelkästään se, että siellä on paljon kanaaleja tuhansine siltoineen talojen väleissä ja se, että kaupunki on hollantilaiseen tapaan ihan täynnä polkupyöriä ja näin olleen myös pyöriälijöitä, vaan myöskin se, että kaupunki on merenpinnan alapuolella ja talot ovat rakennettu osa puisten paalujen päälle, josta johtuen talot ovat vähän vinksallaan millon mihinkin suuntaan. Muunmuassa meidän hotelli, jossa yövyimme aivan ylimässä kerroksessa oli kallellaan katujen suuntaan ja huone vietti kivasti kohti ikkuinoita kadulle päin, hehheh... Suomessa moiset talot olisivat purkutuomiossa olleet ajat sitten. Vähän joka suuntaan kallellaan olevia taloja kutsutaankin "tanssiviksi taloiksi". Sen lisäksi etenkin vanhassa kaupunginosassa talot ovat hyvin kapeita kaupungin historian vuoksi, sillä talon asukkaita verotettiin sen mukaan, kuinka leveä asuintalo on - kapein talo, jonka Amsterdamista voi löytää ja jonka mekin myös näimme, oli vain noin metrin levyinen :D
Myös muutoin Amsterdam on vähän hassu ja erikoinen paikka. Joka viikko mm. autoja tippuu/valuu kanaaleihin, kanavien varrella on kelluvia veneasuntoja, löytyy kellotorneja, joissa viisarit rientävät miten sattuu eivätkä ne pysy ajassa, katukuvaa värittää coffeshopit, joissa myydään ja kulutetaan laillisesti kannabista, puhumattakaan Punaisten lyhtyjen aluetta, jossa on bordelleja ja "näyteikkunoita", joissa naiset myyvät itseään...
Kaikekseltaan mielikuva Amsterdamista jäi, että se on värikäs, monikulttuurinen, rento ja kaunis suuri kaupunki, joka kauniine rakennuksineen antaa kuitenkin hurmaavan pikkukapunkimaisen fiiliksen. Kuvia meidän reissusta, myös damista voit nähdä enemmän Instagram -tililtäni heidipatsi.


Yksivuotiaita oreja laitumella 

Kaksivuotiaat oriit, etualalla Torsti :) <3

Matkan tarkoitus oli tietenkin nähdä minun ja ystäväni varsat. Viime kerrasta onkin jo aikaa 8kk ja voi herran jestas minkä kokoisen 2 -vuotiaan oripojan löysinkään! Torsti on kasvanut kokoa aika paljon ja täytyy sanoa, että omaan silmääni se on kaksivuotiaaksi keskikokoa isompi ja ainakin odotettua isompi. Kaiken kaikkiaan Torsti näytti, ei pelkästään hyvin syöneeltä, vaan oikeasti todella hyvältä - se on kasvanut ja kehittynyt todella hyvin! Jos veljensä oli tähän aikaa elämästä edelleen kaunis, niin tästä nuoremmasta voi sanoa, että se on komea!

Varsat elelevät siis tottakai ikäryhmittäin, ja yhdessä laumassa on noin 30 varsaa. Laitumet ovat pinta-alaltaan älyttömän isoja ja näin kesän myöhemmälläkin puoliskolla syötävää riittää edelleen enemmän kuin tarpeeksi. Olen edelleen todella tyytyväinen siihen, että Torsti on saanut kasvaa täällä varsavuotensa - varsan lähettäminen kasvamaan vähän etelämmäksi leudompiin ja pitkäkesäisempiin olosuhteisiin oli äärettömän hyvä päätös.


Torstin seuraavia suunnitelmia saatiin jo myös vähän paremmin lyötyä lukkoon, ja päätimme, ettemme lähde valmistelemaan sitä oritestiin. Sen verran, mitä tässä jälleen vuosien varrella on tullut "opiskeltua" hevosten sukuja lisää ja erityisesti on pistänyt silmään se, kuinka kovia emälinjoja on jalostukseen käytettävien hevosien takana. Onkin jo jonkin aikaan mietityttänyt, ettei ehkä Torstin emän Iitan suku ja erityisesti emälinja riitä. Hevonen ei suorita papereilla, ja urheiluhevosen määritelmä on aina ihan eri asia, kuin hevosen, jonka odotetaan jalostavan populaatioon jotain itsestään. Tapasimme tutun oriinlaittajan kanssa jälleen kerran, kävimme katsomassa yhdessä oripoikaa ja keskustelimme mm. näistä paperiasioista lisää, ja sain vahvistuksen epäillyksilleni - Torstin pitäisi hypätä ihan fantastisesti, jotta sillä olisi mahdollisuudet päästä marraskuussa ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon tammi-helmikuussa järjestettävälle toiselle kierrokselle Den Boschissa. Ja näin ollen tässä hetkessä voisi olla ajan (ja rahan) hukkaa alkaa kovin valmistelemaan varsaa kovassa treenissä. Kukaanhan ei voi tässä vaiheessa sanoa, miten hevonen suorittaa ja millaisia lahjoja sillä on, mutta emän puolelta suvullisesti se ei ole riittävän kiinnostava - ehkä vielä Suomessa, mutta ei Hollannissa, jossa taso on niin kova. Vaatimukset ovat tiukat, ja jalostukseen käytettävissä hevosissa, niin tammoissa kuin oreissakin pitää olla ne kaikki: suku eli geeniperimä, terveys, rakenne, suorittaminen ja luonne sekä temperamentti.

Torsti sai kuitenkin erityisesti kiitosta yleisestä habituksestaan, se näytti kokeneenkin hevosihmisen silmään todella hyvältä ja asenne, millä se lähti heti ihmisiä vastaan toisesta päästä laidunta antoi vain positiivisen kuvan siitä hevosena.

Olikin ihan super mielenkiintoista jutella ihmisen kanssa, joka oikeasti tietää asioista niin paljon, kun on tehnyt tätä työkseen koko elämän ajan ja ylipäätään hevoskulttuuri ja osaaminen on kaikekseltaan aivan toisissa fääreissä verrattuna meidän kotimaahamme. Saatiin kuulla paljon siitä, millaisia tammoja jalostukseen haetaan ja halutaan, millaisista tammoista voidaan odottaa jalostuksellisesti jatkajaa - millaisia ovat tällaisen tamman emälinja ja sen tuotokset. Kierrettiin koko talli hevosineen läpi, nähtiin treenattavien hevosien lisäksi hyviä tammoja, ja heidän kaksi nuorta jalostukseen hyväksyttyä oria, joista molemmat ovat heidän omasta kantatammastaan. Tamma on vasta 8 -vuotias ja on tänä vuonna suorittanut 150cm tasolla Hollannissa ja sen emälinjasta on tosiaan lukuisia 145-160cm tasolla suorittaneita hevosia, sekä jalostusoriita. Tästä emätammasta itsestäänkin odotetaan ja toivotaan suorittajaa kansainvälisille isoille radoille.

Meille näytettiin myös kaikki tämän kesäiset varsat, ja se vasta mielenkiintoista olikin, sillä monen eurooppalaisen kasvattajan tapaan, myös he ovat käyttäneet pari viimeistä vuotta alkionsiirtoa siemennyksissä. Eli yhdellekin tammalle oli tänä vuonna syntynyt kaksi varsaa, ori- ja tammavarsa, eri isäoreista - toinen varsoista vain on siirretty aikanaan alkiona kasvamaan toiseen vieraaseen tammaan ja tämä vieras tamma on sitten kantanut, varsonut ja tällä hetkellä imettää tämän varsan kuin omansa, vaikka se ei geneettisesti olekaan kyseisen tamman oma varsa. Onhan näitä alkionsiirtoja tehty jo pari Suomessakin hevosten osalta, mm. matkassa mukana olleen ystäväni varsan emä on tällainen alkionsiirtovarsa, mutta se, miten yleistä tämä nykyään on suurissa kasvatusmaissa, on aika jännää. Alkionsiirrot mahdollistavat mm. emätammojen urheilu-uran varsottamisen ohella sen lisäksi, että itse jalostus menee tätä myötä taas hurjempaa vauhtia eteenpäin. Kuulemma nykyään on paljon kysyntää ns. "heikompisukuisilla" tammoilla ihan vain sen vuoksi, että niitä halutaan näihin toisen paremman tamman varsan kanto- ja varsomistehtäviin.Oli myös mielenkiintoista kuulla, miten he yleensä toimivat nuorien hyvien tammojen kanssa. Ne yleensä näytetään tammatesteissä 3 -vuotiaana, laitetaan satulaan ja siemennetään. Nuori tamma ennen omaa urheilu-uraansa tekee sen yhden tai kaksi varsaa. Jos sen varsat osoittautuvat myöhemmin hyviksi, tamma palaa mahdollisesti varsan tekopuuhiin myöhemmin vanhemmalla iällä eli sitä on järkevää käyttää lisää jalostuksessa.

Moni asia, josta meille mielellän kerrottiin oli sitä vanhaa itsestään selvyyttä, mutta moni myös ihan uuttakin tietoa ja aina kiinnostavaa kuulla eri hevosalan ammattilaisten näkökulmia. Ylipäätään paljon informaatiota ja samalla herätti paljon uusia ajatuksia itsessäni. Meille monelle suomalaiselle hevosihmiselle tällainen turistimatkailu suuriin hevosmaihin tekisi hirveän hyvää, jotta saataisiin omaa hevosmateriaalia ja osaamistamme myös kotimaassamme kehittymään nykyisestään laajemmalle. Tai sitten vaihtoehtoisesti olisi hirmuisen mielenkiintoista saada muista isoista hevoskasvatusmaista ammattilaisia luennoimaan hevoskasvatuksesta lisää meille Suomeen ja tätä kautta saada tietoa lisää niin vanhoille kokeneemmille kasvattajille, mutta etenkin uusille kasvatuksesta kiinnostuneille ihmisille. Oman käsitykseni mukaan meillä on jo aika hyviä tammoja kouluhevospuolella ja kasvatus sillä puolella on jo varsin hyvää ja myös meidän omat kotimaiset kouluratsastajat tekevät varsahankintoja sillä puolella. Sen sijaan estepuolella olisi vielä aika paljon kehittämisen varaa, jotta meille syntyisi enemmän hyvää estehevosmateriaalia omasta takaa. Siihen ei riitä pelkästään hyvät astuvat liveoriit vaan myös oikeasti laadukas tammamateriaali, osaaminen valita tammoille sopivat oriit ja niihin tammoihin järjestelmällinen panostaminen. Siihen päälle tottakai se osaaminen niin ratsastuksellisesti kuin hevosmiestaidoiltamme, että voidaan saada hevosistamme se kaikki potentiaali ulos, mitä niissä sisällä on. Huoh, kyllä siinä tuli taas vaihteeksi ajatus, että meillä on aikamoinen matka vielä kuljettavana. Eikä asiaa auta, että meillä raha liikkuu hevosalalla vähemmän, meillä on pidemmät talvet ja kaikenkaikkiaan Suomessa moni asia on niin kallista verotuksen ja muiden kustannusten vuoksi.

Eipä silti mielestäni ole syytä vaipua myöskään mihinkään "masennukseen". Itselläni on unelma, että voisin joskus omistaa riittävän hyvän tamman, josta tehdä ja rakentaa jotain omaa kasvatusta. Ja sinä sivussa harrastaa ratsastusta laadukkaasti itsekin. Ongelmana onkin vain se, että kaikki maailmassa haluavat hyviä hevosia, etenkin niitä jalostuksellisesti hyviä tammoja. Ja ne hyvät tammat eivät aina ole edes myynnissä ja jos ovatkin, niin ne eivät ole ihan ilmaisia.


Sanna ja hänen hieno 1 -vuotias FWB-orivarsa Dante Weltino - Rotspon - Don Primero.

Kaikenkaikkiaan erittäin motivaatiota nostattava ja inspiroiva viikonloppu takana. Ja Torstin kohdallakin, jos vain pysyy terveenä, on varmasti paljon annettavaa estehevosena, etenkin tällaisen harrastelijan käyttöön, mitä itsekin olen. Ja seuraavan hevosen kanssa sitä osaa tehdä jo ihan eri tavalla, kuin sen ensimmäisen kanssa. Omat ratsastukselliset tavoitteet esteratsastuksessa ovat olleet kuitenkin pitkään jäissä ihan vain hevosen puuttuessa. Etenkin nyt kun Deenkin kohdalla on tehty se päätös, että se saa siirtyä jatkaamaan monipuolisen harrastehevosen elämää jollekin sellaiselle ihmiselle, joka juuri tämän tyyppistä hevosta tarvitsee. Ja kun ei ole syntynyt kovinkaan varakkaisiin oloihin, niin pelkästään se laadukas kilpaileminen esteratsastuksessa ja siinä kehittyminen kotimaassa  on jo aika paljon monimutkaisempaa ja se on vain hyväksyttävä tosiasia. Sen suhteen siis on turha itselleni nostaa mitään paineita, vaan pyrkiä tekemään mahdollisimman pitkäjänteisesti töitä olemassa olevien mahdollisuuksien ja puitteiden turvin ja se sitten riittää mihin on riittääkseen. Ajattelen asian niin, että on pääasia ettei kehitys omalla kohdalla osaamisessa jäisi junnaamaan paikoilleen ja ennen kaikkea se, että nauttii niistä hevosista, ratsatsuksesta, pienistä onnistumisista, jotka usein ovat omalle kohdalle suuria ilon aiheita. Ja jokainen omalla tasollaan. Tietyllä tavalla siis on turhaa liikaa lähteä vertailemaan omaa osaamistaan jonkun toisen osaamiseen, oli se sitten henkilötasolla tai sitten ihan maiden välistä osaamista - tärkeämpää on keskittyä siihen omaan juttuun ja työstää sitä, hakien välillä uusia näkökulmia toisaalta. 

Ne sanat, mitkä erityisesti jäivätkin tältä reissulta mieleen inspiroitavista keskusteluista olivatkin ne, että aina pitää olla unelmia, oli ne sitten mitä tahansa. Edes tällainen keski-eurooppalainen hevoskasvattaja, työkseen hevosien kanssa työskentelevä ja kansainvälisesti arvokkaiden hevosten kanssa tekemisissä oleva henkilö ei tee tuota työtä koko elämänsä rahasta vaan rakkaudesta ja kiinnostuksesta hevosiin. 

Torstin kanssa siis jatkossa edetään niin, että se tulee lokakuussa talliin ja sitä ruvetaan pikkuhiljaa laittelemaan rauhassa ajan kanssa eli juoksutusta ja irtohypytystä jonkin verran. Sellaista yleistä kunnon kohotusta. Ensi vuoden puolella keväällä se laitetaan satulaan. Aika menee niin äkkiä! Juurihan se vasta syntyi!

8 kommenttia:

 1. Ruunataanko Torsti vai saako jäädä oriksi? Mikä sen lopulta sitten ratkaisee, jos ei oritesteihin mene kuitenkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä se ruunataan jossain vaiheessa, mutta ei ihan vielä. Aikaisintaan ensi keväänä tai viimeistään vuoden päästä 3 -vuotissyksyllä. Turhaan pitää oriina, kun sen ensisijainen tarkoitus on olla kilpahevonen :)

   Poista
 2. Moikka! Löysin tänne vasta vähän aikaa sitten ja tämä blogi vaikuttaa supermielenkiintoiselta, jään seuraamaan ehdottomasti!

  Jos saan kysyä, ellet sitä sitten ole jo aikaisemmin jossain maininnut, millä tallilla Dee asuu?

  Toinen kysymykseni koskee yleisesti talleja Suomessa, osaatko sanoa joitain sellaisia talleja Suomessa, jotka on sun mielestä erityisen laadukkaita/jollain tavalla todella hyviä?

  Tämän postauksen http://heidinnelivedot.blogspot.fi/2016/06/deen-ruokinta-tanaan.html kuvissa näkyvä heinä näyttää ulkonäöllisestikin jotenkin poikkeuksellisen hyvältä ja ihanalta! :D Kysyisin, missä tämä heinä on tuotettu/kuka viljelijä?

  Yleisesti heinästä, osaatko suositella joitain tuottajia/viljelijöitä, keneltä saisi todella laadukasta heinää hevosille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, kiva kuulla aina jos joku uusi lukija jää seuraamaan ja tykkää! :) Saa intoa jatkaa taas kirjoittelua, vaikka älillä meinaa aika olla kyllä niin kortilla! Juttuja olisi pään sisällä paljon enemmän, kuin kerkeää niitä jakamaan näppäimistölle.

   Dee asuu Tuomarinkylän Kilpatallilla, Helsingissä. Siellä olemme viihtyneet nyt pian kolme vuotta (aika menee niin nopeasti...) ja täytyy sanoa, että olen ollut niin tyytyväinen, että nykyään myös leipätyöni on siellä :) Ja edelleen viihdyn, vaikka työt, vapaa-aika ja harrastus on melkeinpä samassa osoitteessa. Tärkeintä on, että tallin johto on oikeasti(!) asiallinen ja hevosen hyvästä hoidosta kiinnostunut sekä hoito toteutetaan tip top, mutta tottakai myös se, että ilmapiiri on muutenkin päivittäin kaikille tervetullut ja jokainen saa harrastaa ja touhuta hevosensa kanssa rauhassa :) En voi kuin vain lämpimästi suositella tätä tallia, enkä ikinä enää vie mihinkään muualle hevosiani hoitoon, ellei sitten joku päivä oma talli ole olemassa.

   Muutamilla eri talleilla olemme olleet Deen elämän aikana ja sitten olen tietenkin ratsastettavieni johdosta vieraillut muillakin eri talleilla ja täytyy sanoa, että Kilpatalli hevosen hoidossa vetää sen ylivoimaisen pisimmän korren. Toki kaikissa talleista löytyy hyviä ja huonoja puolia, ja ne pitää vaan itse puntaroida minkä näkee hevoselleen ja itselleen tärkeimmiksi. Talleissa joissa olen Deetä pitänyt, on jokaisessa ollut todella hyviä puolia, koska en niihin muuten olisi hevostani vienyt jos näin ei olisi, mutta monissa paikoissa myös hoidon ja tallin pyörittämisen todellinen "taso" on ilmennyt vasta myöhemmin ajan kanssa, jotka eivät heti alkuun näkynyt päälle päin. Itselleni kaikkein tärkein asia tallin laadukkuudessa on ihan ykköseni se, että tallin pito ja hevosten hoito on luotettavaa sekä laadukasta ja vaikka tämän luulisi olevan itsestään selvää, niin paljon löytyy paikkoja, joissa ei tämä valitettavasti täyty, erityisesti luottamuspula hevosen sovitun hoidon ja sen laadun suhteen on sellainen asia jota en vain voi hyväksyä. Sen jälkeen tulevat aika tasa-arvoisina tärkeinä asioina heinän laatu, josta ei pihistellä; ympärivuotiset ratsastus- ja liikutuspuitteet (mm. pohjat, niiden huolto, maastot, näillä leveysasteilla maneesi on aika ehdoton, ellei halua seisottaa hevosta monta kuukautta vuodessa jne...) ja se tallin mahdollisimman läheinen sijainti kotiini katsottuna, jotta pystyn myös itse tehokkaasti käyttää kaiken liikenevän ajan hevoseni hoitamiseen ja huolehtimiseen.
   Toinen mainitsemisen arvoinen talli, johon olen ollut enemmän kuin tyytyväinen on ollut Rake tallit Jokelassa, jossa hoito oli ensiluokkaista ja pohjat priimaa. Harmillisen pitkä tallimatka vaikutti siihen, miksi en siellä voinut pitää hevostani.

   Meillä on kyllä tallilla ollut aina ihan älyttömän hyvää heinää. Heinä tulee jostain päin Pohjanmaalta, mutta tarkempia yhteystitoja ja viljelijää en tiedä/muista. Meillä on pitkäaikaisen (useiden kymmenien vuosien kokemuksen omaavan) tallimestarin hyvien heinäntuottajien suhteiden ansiosta heinä ollut aina tasalaatuista ja hyvää. Itselläni ei ole kokemusta heinän tilaamisesta enkä tune heinäntoimittajia, mutta sen verran tiedän, että hyvän "hevosheinän" (etenkin näin sateisien kesien jälkeen kuivaheinän) löytäminen on hankalaa. Tässä kuitenkin linkki eräisiin heinäntoimittajiin, jotka kuuluvat Etelä-Suomen laatuheinärenkaaseen: http://www.laatuheina.com :) Toivottavasti oli apua!

   Poista
 3. Niin ja ihania tämän postauksen kuvat, erityisesti pidän kuudennesta kuvasta! Tosi kaunis Torsti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Torsti oli todella hienossa kunnossa! <3

   Poista
 4. Kiitos Heidi taas ihan hurjan mielenkiintoisesta postauksesta!

  Vaikka pääpaino olikin hevosissa, hevoskasvatuksessa ja tietenkin komeassa nuoressa Torstissa, niin oli todella kivaa saada lukea myös ajatuksiasi Amsterdamista. Johan tässä tulee matkakuume... Kaupunki on kiinnostanut minua jo pitkään ja nyt tuo tunne vahvistui. Jospa ensi keväällä/alkukesästä kun kukkaloistokin on siellä parhaimmillaan. 😊

  Huippua olisi päästä Suomessa kuulemaan isojen hevosmaiden kasvattajien mietteitä! Kuten totesit, ei suomalaisilla hevosihmisillä ole tämän suhteen mitään hävettävää, mutta paljon opittavaa ja kehitettävää. Suomessa syntyy hienoja, laadukkaita varsoja - ongelmana lienee edelleen se, että parhaimmat myydään ulkomaille, joskus jo hyvinkin varhain. Kasvattajien, nuorten hevosten kouluttajien/ratsuttajien ja tulevien ratsastajien, kilpailijoiden on löydettävä toisensa! Tarvitaan intoa, sitkeyttä ja myös uusia, rohkeita ratkaisuja jotta hevoskasvatus on yhä useammalle myös taloudellisesti mahdollista ja jopa kannattavaa.

  Aurinkoista alkavaa viikkoa!
  Maarit L. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, jotenkin juurikin se on myös huono juttu, että me suomalaiset löydämme aina itsestämme jotain mollattavaa versus suuriin hevosmaihin Euroopassa, vaikka tosiasassa meillä on määrän nähden jo todella laadukkaita hevosia kasvamassa. Vielä pitäisi saada nuorten hevosten koulutusta järjestelmällisemmäksi jo siksi, että ne hyvät nuoret saataisiin esille ja sitten myös mielestäni nuorten hevosten kilpailusarjoissa olisi kyllä jonkin verran kehitettävää. Paljon kehittävää yritystä kasvattajien ja ratsastajien välillä on viimevuosina jo ollutkin, luulisin, että niistä kehkeytyy ajan kanssa taas jotain uutta hyvää, joka vie meidän ratsastusurheilua niin ammatti- kuin harrastetasollakin eteenpäin :)

   Kiva, että tää pieni kaupunki-info kiinnosti, hetken mietin, kirjoittelenko tällaisia juttuja tänne ollenkaan, mutta välillä on kiva poiketa normeista :D Itseltäni tuo kevään kukkaloisto on vielä kokematta, vaikka kahteenkin kertaa olen niihin aikoihin Hollannissa ollut, mutta silloin aika vietettiin niin tiiviisti talleilla, ettei siinä paljon muuta maailmaa nähnyt.

   Kiitos kommentista, ja mukavaa viikko sinullekin! :)

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot